Tema Zikavirus

Brasilien: Flere nyfødte har små kranier

Brasilien har haft 641 tilfælde af mikrocephali, og 139 spædbørn er døde, siden zikavirus brød ud i oktober.

Fire mødre på Pedro I hospital i Campina Grande i Brasilien med deres nyfødte børn. De har fået konstateret mikrocephali, defineret ved en hovedomkreds på 32 centimeter eller derunder. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)

Brasiliens sundhedsministerium bekræfter 641 tilfælde af mikrocephali, der resulterer i små kranier hos nyfødte. Det er ti procent mere end for bare en uge siden.

Ud af de 641 tilfælde er 82 babyer født af mødre, der har zikavirusset. For bare to uger siden anslog man, at det var 41 babyer. 139 spædbørn er døde siden virus brød ud i oktober.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Myndighederne anslår, at størstedelen af babyerne med mikrocephali er blevet født før, mødrene blev syg af virusset. Lige nu er 4.222 tilfælde er ved at blive undersøgt.

Det er endnu ikke blevet fastlagt, at der er en forbindelse mellem zikavirusset og mikrocephali, som er defineret ved en hovedomkreds på 32 centimeter eller mindre.

Virusset bliver primært spredt via myg, men i flere lande, herunder Frankrig, er der blevet registreret tilfælde af seksuelt overført tilfælde.

Zika er konstateret i omkring 40 lande, men Brasilien er hårdest ramt.

/ritzau/dpa