Brasilien går til valg i skyggen af politisk vold: Pamelas mand blev skudt for at hylde Lula

Den politiske vold er eskaleret i Brasilien op til dagens præsidentvalg. I byen Foz de Iguazu mistede fire børn for nylig deres far, da en Bolsonaro-fan skød og dræbte en Lula-tilhænger.

Marcelo Arruda blev skudt fire gange under fødselsdagsfesten, der blev hans sidste. (Foto: © PRIVATFOTO)

Pamela Suellen Silva kigger tomt ud af bilens forrude. Vi venter på hendes datter Helena, der stadig er inde i børnehaven lidt længere fremme.

På bagsædet smågrynter Pedro, der er bare fire måneder gammel.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg skal forklare ham, hvad der er sket, når han bliver stor. Han fik kun 40 dage sammen med sin far, siger Pamela, mens hun af og til betragter lille Pedro i bakspejlet.

- Men lige nu er jeg endnu mere bekymret for Helena. Hun er jo seks år og savner sin far. Men hun vil slet ikke tale med krisepsykologen om ham.

Vi er i byen Foz de Iguazu på grænsen mellem Brasilien, Argentina og Paraguay. Her strømmer turisterne til for at se verdens største vandfald, men den 9. juli i år blev byen ramt af en tragedie, der har vakt opmærksomhed i hele Brasilien.

Pamela sammen med fire måneder gamle Pedro. (Foto: © Kristian Almblad, DR Nyheder)

Pamelas mand – Marcelo Arruda – blev skudt ned til sin egen 50-års fødselsdag.

I sig selv en tragisk historie, men den har især vakt opsigt, fordi den blev et symbol på den politiske vold, der er vokset kraftigt de seneste år i Brasilien og især taget til de seneste måneder op til præsidentvalget.

"Her styrer Bolsonaro"

Marcelo var en del af den lokale afdeling af det brasilianske arbejderparti PT. Og han synes det kunne være sjovt at lave et tema til festen som var: Lula.

Altså arbejderpartiets leder, der nu ønsker sig inderligt at vende tilbage til præsidentpaladset og har udfordret den siddende præsident, Jair Bolsonaro.

De cirka 30 gæster hyggede sig, og stemningen var, som den nu skal være ved en lille brasiliansk fest for venner og familie.

Men ud på aftenen møder en fremmed mand pludselig op. Han har via en vens Instagram konstateret, at der foregår en fest, hvor der er pyntet op med billeder af Lula og PT’s logo og jævnligt lyder kampråb for Lula.

Han er rasende, og det udvikler sig til et højlydt skænderi mellem manden og Marcelo ved indgangen til festlokalet.

- Han forlod festen i vrede. Og han sagde, han ville komme tilbage. Vi var bange og oprørte bagefter, og Marcelo, der var politimand, hentede sin pistol i bilen.

- Der går ikke mere end ti minutter, så kommer manden tilbage. Jeg er ude for at få lukket porten til området, men ser ham hoppe ud af bilen med en pistol i hånden. Han løber ind i festlokalet og råber, at ”her styrer Bolsonaro”. Så skyder han mod Marcelo, fortæller Pamela og begraver ansigtet i hænderne.

På en overvågningsvideo kan man se Marcelo synke sammen, mens han selv skyder mod gerningsmanden, der også bliver ramt. Andre folk i rummet søger dækning i panik. Efter skudvekslingen får rystede gæster alarmeret politiet, og få minutter senere er en ambulance fremme. Marcelo kæmper i flere timer for sit liv på det lokale hospital, men overlever ikke angrebet.

Det gør gerningsmanden, der fortsat er fængslet i sagen og befinder sig på et sikret hospital. Pamelas advokat vil have manden dømt for at have begået et politisk motiveret drab.

Eksplosion i politisk motiveret vold

En undersøgelse viste for to uger siden, at 67 procent af brasilianerne frygter fysisk vold, hvis de ytrer sig om politik. Altså syv ud af ti tør slet ikke tale om politik.

Og måske med god grund.

En opgørelse fra et universitet i Rio viser nemlig, at sager om vold, der er motiveret af politisk uenighed, er vokset med over 300 procent siden 2019. Alene i år har der været over 200 sager om politisk vold i Brasilien. I flere tilfælde er volden eskaleret og endt med drab.

  • Tusinder mødte fredag op for at støtte Lula under et valgarrangement i byen Salvador. (Foto: © ARISSON MARINHO, Ritzau Scanpix)
  • Lula forsøger at snuppe magten var den siddende præsident, Jair Bolsonaro. (Foto: © Douglas Magno, Ritzau Scanpix)
1 / 2

I dag går brasilianerne så til valg.

Alt tyder på, at det bliver et opgør mellem Lula da Silva, der var Brasiliens præsident fra 2003 til 2010, og Jair Bolsonaro, der har styret Sydamerikas største land siden 2019.

Det er to mænd, der decideret hader hinanden. Det er venstrefløjen mod højrefløjen – men i en grad, der ikke er set så ekstrem, i tiden efter Brasilien blev et demokrati tilbage i 1985.

Splittelsen er så stor, at det for nogle brasilianske analytikere ligefrem udgør en trussel mod det brasilianske demokrati.

Svært at komme videre

For Pamela blev politisk uenighed det, der gjorde hende til enke som 38-årig:

- Jeg ville ønske, at jeg kunne sidde overfor gerningsmanden og spørge ham direkte, hvorfor han dræbte min mand. Hvorfor gjorde han mine børn faderløse. Jeg ved slet ikke, hvordan vi skal komme videre herfra.

Pludselig ser hun op igen og får øje på Helena, der kommer traskende hen ad fortovet. Pamela hopper ud af bilen og giver sin datter et stort kram. Hun spænder Helenas sele i barnesædet ved siden af Pedro, der nu har valgt at tage sig en lille lur.

Da bilen sætter i gang, fortæller Helena til sin mor, at der en dreng i børnehaven, der vil være hendes kæreste. Pamela påpeger, at det er de nok lidt for unge til.

- Jamen, jeg kan heller ikke lide ham, mor, siger Helena opgivende.

- Han siger, at Bolsonaro er den bedste præsident.