Brasilien har igen haft negativ vækst

For andet kvartal i træk er der negativ vækst i Brasilien, og det skaber problemer for præsidenten.

De dårlige økonomiske tal for Brasilien er dårlig nyt for præsident Dilma Rousseff, der i forvejen er upopulær i landet. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

Buldrende vækst er i øjeblikket noget, som Brasilien kun kan drømme om.

Det befolkningsrige land er gået i recession, efter at der er registreret negativ vækst i to kvartaler i træk.

Nye tal viser, at den brasilianske økonomi krympede med 1,9 procent i andet kvartal i år. I første kvartal var nedgangen i bruttonationalproduktet 0,7 procent.

Råvarepriser og eksporten falder

Der er tale om den svageste vækstrate i seks år, og da recessionen ventes at fortsætte indtil næste år, bliver der formentlig tale om den længste periode med negativ vækst siden 1931.

Brasiliens økonomi er blandt andet ramt af faldende råvarepriser og mindre eksport til særligt Kina.

De svage økonomiske nøgletal er skidt nyt for Brasiliens i forvejen upopulære præsident, Dilma Rousseff.

Sparepolitik splitter regeringen

Hun forsøger at opretholde Brasiliens kreditværdighed ved hjælp af budgetnedskæringer, men sparepolitikken har splittet landets regering og ikke formået at sparke gang i erhvervslivet eller det private forbrug.

Samtidig er der en omfattende skandale inden for det statslige olieselskab Petrobras, som belaster præsidenten.

I demonstration mod præsidenten

Angiveligt er der blevet betalt store summer i bestikkelse for lukrative kontrakter, og en del af denne bestikkelse skal være havnet i politikeres lommer og deres partiers kasser.

Den offentlige anklager mener, at der er svindlet for knap fire milliarder dollar, og nogle af de formodede lovovertrædelser fandt sted, mens Rousseff var bestyrelsesformand i Petrobras.

Tidligere på måneden deltog flere hundredetusinde mennesker i demonstrationer mod Dilma Rousseff i Rio de Janeiro, São Paulo og Brasilia.

/ritzau/Reuters

FacebookTwitter