Brasilien: Korruptionsskandale nærmer sig præsidentpaladset

Endnu flere anholdelser af højtstående embedsmænd i Brasiliens største korruptionsskandale bringer sagen tættere på præsidenten.

Ode-Brechts direktør, Marcelo Ode-Brecht (til højre) og konsulent Christina Maria da Silva (til venstre), er for nyligt blevet anholdt for mistanke om korruption i Brasiliens største korruptionssag. (© Scanpix)

Den store korruptionsskandale i Brasilien er langt fra ved at nå sin ende.Nu er to meget højtstående forretningsmænd anholdt i den omfattende sag, der berører det statsejede olieselskab Petrobras.- Det er en fuldstændig vild sag det her. Sagen er nu gået ind i sin 14. fase. Altså 14. omgang af anholdelser, siger Kristian Almblad, DR's journalist i Brasilien.Over 100 mennesker er nu anholdt i sagen, som tæller alt lige fra embedsmænd og politikere til forretningsmænd.

Mange toppolitikere anklages blandt andet for at have tage imod bestikkelse i milliardklassen.- Men de her to anholdelser, som i øvrigt var to ud af tolv den dag, er ret markante. For vi taler altså om store fisk i denne sag, siger han.

Latinamerikas største byggekoncern involveretDen ene af de to forretningsmænd, der netop er blevet anholdt, er Marcelo Ode-Brecht, der er direktør i Latinamerikas største byggekoncern.Den anden er Otavio Aza-vedo, der er chef for et andet top-byggefirma.- De to firmaer bliver anklaget for at have overfaktureret. Altså de har indgået i et kæmpe korruptionssystem, hvor man via Petrobras har lavet overfaktureringer i milliardklassen på forskellige byggeprojekter, siger Kristian Almblad.De penge, man har overfaktureret, ryger så under bordet og i lommen på politikere, der så sørger for, at de samme firmaer får ordren eller kontrakten fra staten ved næste lejlighed, forklarer han.

- Som en amerikansk krimiDer er indtil videre ikke noget, der tyder på, at sagen er ved at nå til vejs ende.- Grunden til, at sagen fortsætter, er, at dem der bliver anholdt sladrer om de andre - ligesom i en amerikansk krimi, siger Kristian Almblad.Han refererer til scenariet, hvor politiet presser små fisk til at sige noget om de store.- Nu når flere af de store fisk er blevet fanget, bliver det spændende at se, hvornår sagen kommer helt tæt på præsidentpaladset.For Brasiliens præsident Dilma Roussef har tætte bånd med de involverede parter i sagen. Hun har nemlig både været landets energiminister fra 2003-2005 og har været bestyrelsesformand for Petrobras.- Det spørgsmål alle stiller hernede er jo: Hvordan kan Dilma ikke have vidst noget?, siger Kristian Almblad.

Tætte bånd med Ode-BrechtDer har indtil videre ikke være nok beviser til at anholde hende.- Men hun er virkelig kommet i søgelyset nu, for hendes parti (Arbejderpartiet, red.) har et meget tæt forhold til Ode-Brecht familien.Den forhenværende præsident fra samme parti, PT, er nemlig rigtig gode venner med Ode-Brecht direktørens far - Emilio Ode-Brecht.- Emilio Ode-Brecht har faktisk været ude og sige, at hvis han søn ryger i fængsel, så kan de lige så godt gøre tre ekstra celler klar. En til Dilma, en til Lula og en til ham selv, siger Kristian Almblad.

Panikken spreder sig i paladsetDer har i løbet af det sidste halv år været en række protester mod Dilma, og utilfredsheden omkring hende vokser på grund af denne sag.- Folk hernede råber på en rigsretssag. Men man kan ikke gøre noget, før der er en rygende pistol, siger Kristian Almblad.Men sagen har haft store konsekvenser for hendes popularitet i landet. Der bliver løbende lavet målinger på, hvor populær eller upopulær præsidenten i Brasilien er.- Den seneste viser, at hun kun får opbakning fra cirka 10 procent af brasilianerne. Det er historisk lavt. Faktisk har ingen brasiliansk præsident været så upopulær siden 1980'erne, hvor den daværende præsident blev anholdt for netop korruption.

Facebook
Twitter