Tema Zikavirus

Brasilien opfordrer gravide til lægetjek inden indrejse

Brasilien anbefaler gravide at opsøge deres læge før rejser til Brasilien. Det sker som følge af zika-virus.

En forsker samler små myggelarver i et petriglas for at undersøge dem. Brasilien har registreret flere tilfælde af folk, der er smittet med zika-virus. (Foto: Nelson Almeida © Scanpix)

Gravide kvinder bør konsultere deres læge, hvis de overvejer at rejse til Brasilien. Det oplyser det brasilianske sundhedsministerium mandag ifølge Reuters.

Anbefalingen kommer, fordi den myggebårne virus zika, der kan resultere i en ufuldstændig udvikling af hjernen hos fostre, har spredt sig i landet.

Ministeriet anbefaler yderligere, at rejsende i Brasilien tager deres forholdsregler og bruger eksempelvis myggespray.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Sidste år blev der rapporteret flere end 2400 tilfælde af mistanke om den neurologiske lidelse microcephalus i Brasilien mod 147 tilfælde i hele 2014.

Lørdag oplyste de amerikanske sundhedsmyndigheder, at et spædbarn er blevet født med en hjerneskade i Hawaii efter at være blevet smittet med zika-virus i løbet af morens graviditet i Brasilien.

Det er første gang, at den myggebårne virus er blevet registreret ved en fødsel i USA.

USA fraråder ifølge Reuters gravide at rejse i Brasilien, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Surinam, Venezuela og Puerto Rico.

Den myggebårne virus menes ifølge dpa at være kommet til Sydamerika i forbindelse med verdensmesterskabet i fodbold i sommeren 2014. Hidtil er virussen kun blevet registreret i tropiske dele af Afrika, Sydøstasien og på øer i Stillehavet.

/ritzau/