Brasilien: Politikeren bag Rousseff-afgang er afsat

Eduardo Cunha, der som formand for underhuset i Brasilien, åbnede for afstemning om Roussefs afsættelse, er selv afsat.

Eduardo Cunha er anklaget for blandt andet at have løjet om skjulte bankonti i Schweiz og for at have forsøgt at forhindre efterforskningen af sin sag, og han er derfor nu afsat af underhuset i Brasilien. (Foto: Fernando Bizerra Jr. © Scanpix)

Eduardo Cunha, tidligere formand for underhuset i Brasilien førte an i kamp mod Rousseff. Nu er han selv blevet afsat af samme underhus.

Årsagen er blandt andet, at han har løjet om skjulte bankonti i Schweiz og har forsøgt at forhindre efterforskning af sin sag.

Cunha var en af de største kritikere af den afsatte præsident Dilma Rousseff. Han er nu blevet udelukket fra politik i otte år, og har desuden mistet sin immunitet, så han kan retsforfølges.

450 stemte for at afsætte ham, ti stemte imod, og kun ni undlod at stemme.

57-årige Eduardo Cunha trådte tilbage som formand for underhuset i juli. Han var dengang under anklage for at være involveret i korruption i det statslige olieselskab Petrobras.

Højesteretten i landet fører nu sag mod Cunha, som angiveligt har taget imod bestikkelse for fem millioner dollar.

Cunha blev suspenderet i maj - en måned efter, at han som formand for underhuset fik åbnet for en afstemning, der kunne afsætte Brasiliens første kvindelige præsident, Dilma Rousseff.

Rousseff blev fjernet fra sin post 31. august, hvor hun blev erstattet af sin vicepræsident, Michel Temer.

Ifølge Reuters er flere brasilianske politikere nervøse for, at Cunha kan finde på at tale ud om korruption i landet. Han har nemlig flere gange bebudet, at han kan bringe mange politikere i fedtefadet.

/ritzau/

FacebookTwitter