Brasilien: Protester mod højere priser på grund af fodbold

200.000 brasilianere gik på gaden for at protestere, og politiet måtte bruge tåregas og gummikugler.

Tusindvis demonstrerer mod stigende priser og de mange penge to fodboldarrangementer koster. (Foto: © Julian Abram Wainwright, Scanpix)

Brasiliens storbyer oplevede i går landets største demonstrationer i 20 år.

Borgere gik på gaden for at vise deres utilfredshed mod højere priser på offentlig transport og de milliarder af dollar, som fodboldturneringen Confederations Cup og næste års VM koster.

Politiet måtte bruge tåregas, peberspray og gummikugler for at sprede grupper af maskerede unge, der begik hærværk i den bygning, hvor den lovgivende forsamling har til huse i det centrale Rio de Janeiro.

Indtog taget på kongressen

Bygningen blev også omringet af demonstranter, og fem politifolk er meldt såret.

Ellers var der hovedsageligt fredelige demonstrationer i landet, og i Rio de Janeiro var omkring 100.000 på gaden, især på den centrale avenue Rio Branco.

I Brasilia indtog mere end 200 unge kortvarigt taget på landets nationale kongres, og senere dannede flere tusinde unge en menneskekæde omkring bygningen.

- Fredelige demonstrationer er rimelige, skrev Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, på sin blog i et forsøg på at berolige gemytterne.

15 mia. til Cup og VM

Tidligere har sportsminister Aldo Rebelo udtalt, at myndighederne ikke vil lade demonstrationerne forstyrre de internationale fodboldturneringer, som Brasilien er vært for - Confederations Cup og næste års VM.

Urolighederne begyndte for 10 dage siden i São Paulo, da billetprisen på offentlig transport steg fra 1,5 dollar til 1,6 dollar.

Det spredte sig hurtigt til andre byer, og demonstranterne rettede også deres utilfredshed mod de 15 milliarder dollar, som regeringen har afsat til Confederations Cup og VM.

Se de voldsomme billeder fra demonstrationerne i de brasilianske byer i videoen i toppen af artiklen.

/ritzau/AFP