Brasilien ramt af anden bølge: 250.000 har allerede mistet livet med corona

Flere steder i Brasilien melder hospitalerne om, at de er nået smertegrænsen.

Brasilianere holder i kø til drive in-vacciner i byen Brasilia i går. (Foto: Joedson Alves © Scanpix)

Brasilien har denne uge passeret en markant milepæl - 250.000 er døde med covid-19, siden pandemien ramte Sydamerikas største land i marts sidste år.

Og der er ikke umiddelbart udsigt til bedring. Anden bølge ser nu ud til at ramme Sydamerikas største land endnu hårdere end første bølge sidste år - og flere brasilianske delstater melder om et hospitalsvæsen tæt på kollaps.

Det fortæller DR’s Sydamerika-korrespondent, Kristian Almblad, som er bosat i Brasilien.

- Vi trænger til gode nyheder, men det, vi må sige, er, at det desværre går den forkerte vej igen, siger han.

- Vi har både set stigende tal, der får delstaterne til at lukke hårdere ned igen, men vi ser også, at 12 ud af 27 delstater har meldt ud, at man er tæt på kollaps i sundhedsvæsnet. Man har simpelthen ikke flere pladser på intensivafdelingerne, så den her bølge skal gerne bøde af snart, hvis vi ikke skal stå med en katastrofe.

Lige så slemt som sidste år

Da første bølge sidste år var på sit højeste, mistede omkring 1.000 brasilianere livet med corona hvert døgn. I oktober begyndte det tal at falde, og i december var det halveret, men efter nytår har smitten taget til igen, fortæller Kristian Almblad.

- Det gennemsnitlige dødstal har de seneste syv dage været oppe over 1.100 i døgnet – altså lige så slemt, som da første bølge var på sit højeste, siger han.

Særligt i millionbyen Manaus i Amazonas har man i starten af året været under hårdt pres. Her er mere end 90 procent af hospitalernes intensivpladser lige nu optaget – ikke mindst på grund af en lokal mutation, der blev opdaget i millionbyen i midten af december.

Men hvor man i Amazonas endelig oplever et fald i smittetallet, så har den grelle situation i stedet spredt sig til resten af landet.

- Man frygter, at man kan ende med scener, som man så i Manaus i januar, hvor man måtte afvise folk i døren, de kunne simpelthen ikke få den behandling, de havde brug for, eller hvor man løb tør for iltmaskiner.

Flere spørgsmål end svar

Selvom mutationen fra Amazonas har været kendt siden midten af december, så er det fortsat uvist, om det er den - eller noget helt andet, der har drevet den anden bølge frem, fortæller Kristian Almblad.

- Vi ved ikke med sikkerhed, om det er Amazonas-mutationen, eller om det bare er en forsinket anden bølge. Noget af det, der er frustrerende for mange brasilianere, er, at det ikke bliver efterforsket i særlig høj grad, hvor udbredt mutationen rent faktisk er i hele Brasilien.

- Vi ved, at den er registreret i andre delstater, men det bliver ikke undersøgt i samme grad, hvilke mutationer, befolkningen er smittet med, som det for eksempel gør i Danmark. Så der er fortsat flere spørgsmål end svar.

Ikke nok vacciner

Ligesom mange andre steder i verden, er det vaccinerne, som brasilianerne sætter deres lid til.

Cirka seks millioner brasilianere – tre procent af befolkningen – har allerede fået et stik. Brasilien har nemlig fået stablet en effektiv vaccinationsproces på benene, blandt andet ved at tilbyde drive in-vacciner, hvor brasilianerne lynhurtigt kan køre ind i et telt, rulle vinduet ned og få sit stik.

Men også i Brasilien er der opstået en flaskehals, når det kommer til leveringen af vacciner, fortæller Kristian Almblad.

- Der mangler simpelthen vacciner til at dele ud. Det går faktisk ret hurtigt med at dele dem ud, når først de er her, men ligesom i Danmark har vi set et efterslæb med at få doserne herned. Men der skal vaccineres mange flere, meget hurtigt, hvis bølgen ikke skal ende med at blive til en tsunami.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk