Brasilien sænker gammelt krigsskib trods protester: 'Potentielt en statsfinansieret miljøkatastrofe'

Ifølge flere miljøorganisationer er skibet fyldt med asbest, tungmetaller og andre giftige stoffer.

Arkivfoto af skibet i 2011. I flere årtier var skibet en del af den franske flåde, inden Brasilien købte det i år 2000. Nu frygter miljøorganisationer, at skibet er fyldt med farlige giftstoffer, der vil ødelægge det havmiljø, det sænkes ned i. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

- En potentiel statsfinansieret miljøkatastrofe.

Sådan beskriver miljøforkæmpere de brasilianske myndigheders beslutning om, at sænke et gammelt, franskbygget hangarskib ved hjælp af sprængstof. Ifølge miljøforkæmperne er skibet nemlig fyldt med asbest og andre giftstoffer.

Den planlagte sænkning af det seks årtier gamle 'São Paulo' skete sent fredag eftermiddag, efter at det ikke var lykkedes Brasilien at finde et sted til at hugge skibet op.

- Den planlagte og kontrollerede sænkning fandt sted omkring 350 kilometer ud for Brasiliens kyst i Atlanterhavet i et område med en dybde på cirka 5.000 meter, udtaler den brasilianske flåde i en erklæring.

Men det får stor kritik fra miljøorganisationer, der frygter for den skade, skibet kan forvolde dyre- og plantelivet i det dybe hav.

Vil ødelægge biodiversiteten

Inden sænkningen i dag havde militærets lovet, at sænkningen skete "et sikkert sted". Men i dagene op til opfordrede flere organisationer kraftigt til, at den nyvalgte præsident Luiz Inacio Lula da Silva omgjorde beslutningen og fik sendt skibet tilbage i havn.

Også ngo'en Shipbreaking Platform, der er en koalition af miljø-, fag- og menneskeretsorganisationer, skrev på Twitter, at man opfordrede til at stoppe nedsænkningen, som de kaldte en "potentiel statsfinansieret miljøkatastrofe".

Miljøforkæmpere henviser til, at skibet indeholder tonsvis af det kræftfremkaldende stof asbest, tungmetaller og andre giftige materialer, der vil forurene havet og brede sig i fødekæderne.

- Det vil dræbe den enestående biodiversitet, der lever på 5.000 meters dybde. Det er en forbrydelse, en tåbelighed, siger Jacky Bonnemains fra den franske organisation Robin des Bois i dag til fransk tv.

Arkivfoto af skibet (til højre) i 1994. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Ifølge Time Magazine er det ikke unormalt, at mindre skibe bevidst bliver efterladt. Men det er "højest usædvanligt", at det sker for et skib, der er så stort som 'São Paulo'.

Jim Puckett, der er direktør for ngo'en Basel Action Network, sagde i sidste uge til Time Magazine, at beslutningen om at sænke skibet "heller ikke gav økonomisk mening".

- Jeg har aldrig set så værdifuldt et skib, der skulle sænkes med vilje. Der er genbrugeligt stål og metal for millioner af dollar, sagde han.

Var med til test af atomvåben

Det 266 meter lange skib 'São Paulo' har ifølge mediet Al-Jazeera haft en lang karriere i den franske flåde.

Det var blandt andet med til de franske atomprøvespræninger i Stillehavet i 60'erne, og det blev også brugt omkring Afrika, Mellemøsten og det tidligere Jugoslavien.

Brasilien købte skibet i år 2000, men efter at en brand brød ud på skibet i 2005, gik det hurtigt i forfald.

Det var derfor meningen, at et tyrkisk firma skulle skrotte skibet sidste år. Men inden skibet kom til Middelhavet, blokerede de tyrkiske miljømyndigheder for beslutningen.

Derfor kom 'São Paulo' tilbage til Brasilien, men aldrig i havn - det var nemlig for farligt for miljøet ifølge myndighederne, skriver Al-Jazeera.

En stor del af den slags udtjente skibe ender til ophug på "skibskirkegårde", hvor de ligger langs eller ved kysten. Eksempelvis i Indien eller Pakistan.

Andre gange bliver skibene, trods kritik, ganske enkelt efterladt på samme strande. Noget, som Mærsk blandt andet har gjort.

  • Et Mærsk-skib til ophugning på stranden ved Alang-værftet i Indien. (Foto: © Mærsk PR, Scanpix Denmark)
  • Alang-værftet er i mange år blevet betragtet som en af verdens største skibskirkegårde. (Foto: © © Amit Dave / Reuters, Scanpix Denmark)
  • En ansat i gang med at nedbryde et af de mange skibe ved Alang. (Foto: © Sam Panthaky, Scanpix Denmark)
1 / 3