Brasilien sætter militæret ind mod millioner af zika-myg

Pres fra borgerne får sydamerikanske lande til at sætte intensivt ind mod zika-myggen

Sambadrome, hvor karnevallet kommer til at foregå i Rio de Janeiro til februar, bliver sprøjtet med insektmiddel for at undgå smitte med zika-virus. EPA/MARECELO SAYAO (Foto: © MARECELO SAYAO, Scanpix)

Zika-virussen, der menes at resultere i misdannelser hos fostre, er nu fundet i 21 lande i Syd- og Mellemamerika samt Caribien.

I Brasilien formodes 1,3 millioner mennesker at være smittet, og sundhedsminister Marcelo Castro kalder myggen, der spreder virussen, "Brasiliens fjende nummer ét", og siger, at landet er ved at "tabe kampen til".

Indtil videre har mindst en dansker fået konstateret virussen efter en rejse i Syd- og Mellemamerika.

Siden oktober 2015 er der i Brasilien blevet registreret næsten 4.000 tilfælde af mikrocephali, en neurologisk sygdom, hvor spædbørn bliver født med små hoveder.

I hele 2014 blev der kun noteret 150 tilfælde.

Befolkningerne i de ramte lande presser derfor myndighederne til at få virussen under kontrol.

Angelica Prato er gravid og smittet med Zika-virus. Hun undersøges her på Erasmo Meoz University Hospital i Cucuta, Colombia. Foto: SCHNEYDER MENDOZA/Scanpix 2016) (Foto: © SCHNEYDER MENDOZA, Scanpix)

MILITÆR:

220.000 soldater skal fra 13. februar dele informationsmateriale og gode råd om Zika-virussen ud til indbyggere i Brasilien. Derudover skal soldaterne udlevere myggespray til gravide.

SPRØJTEGIFT:

I den brasilianske delstat Maranhão har man sendt køretøjer ud på gaderne for at bekæmpe myggene med insektmiddel.

Det samme vil ske under karnevalet i millionbyen Rio de Janeiro i begyndelsen af februar.

Toiletter bliver sprøjtet med insektmiddel i Rio de Janeiro, Brasilien. EPA/MARECELO SAYAO (Foto: © MARECELO SAYAO, Scanpix)

BEGRÆNSE VANDOMRÅDER:

Brasilien vil gøre en ekstra indsats for at begrænse antallet af steder med stillestående vand, der er myggenes foretrukne ynglesteder. Vand der ligger mere end syv dage, kan resultere i myg.

UNDGÅ GRAVIDITET:

Sundhedsmyndighederne i El Salvador opfordrer kvinder til ikke at få børn de næste to år. Kvinder, der allerede er gravide, bliver af El Salvadors vicesundhedsminister opfordret til at dække sig til, når de bevæger sig ud.

I Colombia anbefaler man kvinder at undgå graviditet i op til otte måneder. Lignende advarsler findes i Ecuador og Jamaica.