Brasilien vil alligevel gerne have G7-millioner - men kun hvis Macron undskylder

Præsident Jair Bolsonaro vil have en undskyldning fra Macron, før han vil tage imod de 20 millioner euro.

Præsident Jair Bolsonaro vil tage imod pengene fra G7-landene, hvis Frankrigs Emmanuel Macron trækker "sine fornærmelser tilbage." (Foto: © Ueslei Marcelino)

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, åbner nu for alligevel at tage imod de 20 millioner euro, som G7-landene har tilbudt landet til bekæmpelse af brandene i Amazonas.

I går takkede præsidenten ellers nej med henvisning til, at man ikke var interesseret i europæisk indblanding i brasilianske anliggender.

En anden tungtvejende grund til afvisningen var den politiske strid, som fortsat udspiller sig mellem præsidenten og hans franske kollega, Emmanuel Macron.

Efter pres fra flere brasilianske guvernører vil Bolsonaro nu genoverveje tilbuddet fra G7-landene på to betingelser:

Brasilien skal bestemme, hvordan pengene skal bruges. Og Bolsonaro vil have en personlig undskyldning fra Emmanuel Macron.

Undskyldning før snak

I en ophedet ordkrig mellem de to præsidenter har Emmanuel Macron kaldt Jair Bolsonaro for "løgner", sagt at brasilianske kvinder "sandsynligvis skammer sig" over ham og beskyldt ham for at være ved at "ødelægge alting."

Jair Bolsonaro har på den anden side beskyldt den franske præsident for at tro, at han kan bestemme, hvad der skal ske i Brasilien.

Striden mellem de to præsidenter tog i går en personlig drejning, da Bolsonaro angiveligt kommenterede på Macrons kones alder og udseende på Facebook.

To magtfulde mænd, der har set sig sure på hinanden: Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, til venstre og Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, til højre. (Foto: © JOHN THYS, AFP or licensors)

Men nu er Jair Bolsonaro villig til at tage imod de knap 150 millioner danske kroner.

- Først og fremmest skal Macron trække sine fornærmelser tilbage. Han kaldte mig en løgner. Inden vi taler sammen eller accepterer noget fra Frankrig, må han trække disse ord tilbage. Så kan vi tale, sagde præsidenten til brasilianske journalister ifølge Reuters.

Det er endnu uvist, om præsident Macron vil imødekomme Bolsonaros krav om en undskyldning.

I skyggen af striden mellem de to præsidenter vedtog et brasiliansk kongresudvalg i går en forfatningsændring, som tillader kommercielt landbrug i de dele af skoven, som er reservater for de oprindelige befolkningsgrupper.

Guvernør: 'Vi kan ikke rive penge over'

I et møde med de ni guvernører, som leder de områder af Brasilien, som rummer Amazonskoven, lagde flere af dem pres på præsident Bolsonaro for at tage imod tilbuddet om økonomisk hjælp fra G7-landene.

- Det er ikke det rigtige tidspunkt at sige nej tak til penge. At rive penge over er ikke fornuftigt, sagde Flávio Dino, som er guvernør i Maranhão-området ifølge Reuters.

Guvernøren i Pará-området, Helder Barbalho, opfordrede ifølge The Guardian præsident Bolsonaro til at bruge tiden på politik frem for palaver, som han formulerede det.

- Jeg tror, vi spilder for meget tid på Macron. Vi bør tage os af vores eget land og fortsætte med vores eget liv.

Skovbrande i Amazonas er almindelige i sommerhalvåret, men i år har de været mere omfangsrige end sædvanligt. (Foto: © JOAO LAET, AFP or licensors)

Men præsident Bolsonaro har også fremtrædende støtter blandt guvernørerne.

- Macron er ikke bekymret for vores miljø, sagde Mauro Mendes, guvernør for Amazonas-staten Mato Grosso, som beskyldte Macron for at "surfe på asken" efter brandene i Amazonas med politiske og økonomiske formål for øje.

Store og omfangsrige brande hærger stadig Amazonasjunglen, men ifølge Europakommissionens geografiske monitorerings-service CAMS, nærmer brandene sig normalen for årstiden.