Brasiliens nye præsident åbner for mere landbrug i regnskoven

Et hårdt slag for regnskoven, lyder det fra miljøforkæmpere og landets oprindelige befolkning.

Brasiliens nytiltrådte præsident, Jair Bolsonaro, har travlt med at indfri sin valgløfter. (Foto: © EVARISTO SA, Scanpix)

Han er kun lige blevet indsat som præsident, men allerede nu er Jair Bolsonaro i fuld sving med at opfylde de løfter, han gav under sin valgkampagne.

Og en af præsidentens første beslutninger bliver mødt med dybe suk og kritik blandt miljøforkæmpere.

For den brasilianske præsident har besluttet, at det fremover vil være landbrugsministeriet, som skal træffe beslutninger om de landområder, der er befolket af landets oprindelige befolkning.

Det betyder, at landbrugsministeriet har ansvaret for at registrere og identificere, men også begrænse de områder. En opgave, som hidtil har hørt under Funai, der er et særskilt agentur for den oprindelige befolkning.

Også den brasilianske skovstyrelse, som har til opgave at sikre en bæredygtig brug af skovene, skal fremover høre under landbrugsministeriet.

Trussel for miljøet

Under valgkampen sidste år lagde Jair Bolsonaro ikke skjul på, at han agter at lempe for miljøreguleringer, begrænse beskyttelsen af regnskoven, mindske magten af landets miljøagenturer samt fjerne Brasiliens støtte til Paris-klimaaftalen.

En gave til landbruget, men en trussel for miljøet og den brasilianske regnskov, mener Suzana Pasua, der er leder af institut for miljøforskning i staten Sao Paolo.

Hun sammenligner det med at lade ræven vogte får.

- Der er nogle meget magtfulde landejere, og de vil gerne fjerne mere af skoven, så de kan drive kvæg og dyrke soya, har hun sagt i et interview med radiostationen NPR.

Miljøforkæmpere frygter for mere skovrydning i Amazonas. (Foto: © Nacho Doce, Scanpix)

Her kalder hun det en kæmpe trussel at udvide fældning af regnskoven for at udnytte den til landbrug, fordi Amazonas spiller en rolle for balancen i landets vand- og regnsystem.

Også i den indfødte befolkning er der frygt for, hvad Bolsonaros politik i yderste konsekvens kan betyde.

- Der bliver en stigning i skovfældning og vold mod den oprindelige befolkning. De er forsvarere og beskyttere af miljøet, siger Dinaman Tuxa, der er koordinator i den nationale interessegruppe for indfødte brasilianere (Apib) til avisen The Guardian.

Selv forsvarer Jair Bolsonaro sin beslutning. På Twitter skriver han blandt andet:

- Mindre end en million mennesker bor i disse områder, isoleret fra det rigtige Brasilien, de bliver udnyttet og manipuleret af NGO'er. Sammen vil vi integrere disse borgere og sætte pris på alle brasilianere.