Brasiliens præsident anklager amerikanerne for at opmuntre til krig. Nu vil han være fredsmægler

Præsident Lula vil være fredsmægler i krigen mellem Rusland og Ukraine. Han opfordrer Vesten til at stoppe med at levere våben.

Efter et nyligt besøg af Ruslands udenrigsminister, får Brasiliens præsident ros fra Rusland og kritik fra USA. (Foto: © Ueslei Marcelino, Ritzau Scanpix)

Brasilien har en tradition. Det er en tradition for åbent diplomati, og for ikke at gribe ind i konflikter.

Den tradition vil landets præsident, Luiz Inácio Lula da Silva – i daglig tale kaldt Lula – bruge til at skabe fred i Europa. Han vil nemlig være mægler i fredsforhandlinger mellem Rusland og Ukraine.

Det gjorde præsidenten klart efter et besøg fra Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, mandag. Et forslag, der ikke er faldet i god jord hos amerikanerne. De har hængt sig fast i en særlig bemærkning, som Lula kom med hen over weekenden.

Brasiliens præsident mener nemlig, at USA og Vesten opmuntrer til krigen ved fortsat at levere våben til Ukraine.

Kold luft mellem USA og Brasilien

Det har været nogle travle dage for Brasiliens præsident Lula. Ikke nok med et besøg fra Ruslands udenrigsminister, så er Lula også netop hjemvendt fra Kina, hvor han i weekenden mødtes med landets præsident Xi Jinping.

De to diskuterede blandt andet krigen i Ukraine. Kina har også tidligere udgivet en fredsplan på 12 punkter, der taler om fred og respekt for national suverænitet, men detaljer, for hvordan det specifikt skulle føres ud i livet, var sparsomme.

Det var i kølvandet på de to herrers samtale, at Lula kom med sin første bemærkning.

- USA skal stoppe med at opmuntre til krig, og begynde at tale om fred i stedet, sagde Lula til en journalist lørdag efter mødet med Xi Jinping.

Brasiliens præsident, Lula, er netop hjemvendt fra Beijing, hvor han blandt andet har diskuteret krigen i Ukraine med Kinas præsident Xi Jinping. (Foto: © BRAZIL PRESIDENCY, Ritzau Scanpix)

Han opfordrede de lande, der ikke er involveret i krigen, til at hjælpe med fredsforhandlingerne, og fortsatte:

- Men vi er også nødt til at tale med USA og EU. Vi bliver nødt til at overbevise folk om, at fred er vejen frem.

Der blev ikke taget godt imod i USA, hvor talsmanden for USA’s nationale sikkerhedsråd, John Kirby, nu beskylder Lula for at ”efterabe russisk og kinesisk propaganda uden at se på fakta”.

Han kalder kommentaren for ”afsporet”, og anklager Lula for at hentyde til, at USA og Europa ikke er interesserede i fred, eller har en del af ansvaret for krigen.

Brasiliens udenrigsminister, Mauro Vieira, var natten til tirsdag ude og tage til genmæle.

- Jeg ved ikke, hvordan eller hvorfor han er nået den konklusion, men jeg er slet ikke enig, sagde han til AFP.

Ros fra Rusland

Til gengæld var det en tilfreds russisk udenrigsminister, der forlod hovedstaden Brasília mandag aften. Efter mødet med Lula udtrykte Lavrov taknemmelighed over sine brasilianske venner ”og deres klare forståelse for situationen”.

- Vi er taknemmelige for deres ønske om at bidrage til at finde løsninger på situationen, sagde han.

Brasilien er et af de lande, der ikke har indført sanktioner mod Rusland, og har også nægtet at levere ammunition til Ukraine.

Lula opfordrer nu til, at USA og Vesten stopper med at levere militærudstyr til Ukraine. Det har vestlige diplomater hurtigt afvist.

Ukraine og dets allierede argumenterer i øvrigt for, at en straks våbenhvile vil gøre det muligt for Rusland at beholde land, som de har taget ulovligt.