Brasiliens præsident anklager vicepræsident for kupplaner

Brasiliens vicepræsident pønser på komplot, siger præsidenten.

Præsident Dilma Rousseff kæmper mod økonomisk recession og folkelige protester – desuden risikerer hun at blive stillet for en rigsret i forbindelse med en korruptionssag. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, står i politisk møg til halsen. En kommende rigsretssag, og store dele af befolkningen kræver hendes afgang.

Nu går Dilma Rousseff ud med en skarp anklage af sin vicepræsident, Michel Temer.

På en lækket lydfil afspillet i flere brasilianske medier siger vicepræsidenten angiveligt, at han er klar til at overtage præsidentembedet.

Og han opfordrer til, at Brasilien får en national samlingsregering, skriver BBC.

Det tolker præsidenten som en komplotplan mod hende.

Ifølge Michel Temer selv er lydfilen blevet offentliggjort ved en fejl.

På lydfilen siger han blandt andet, at mange har spurgt ham, om han vil være klar til at overtage efter Dilma, hvis rigsretssagen fælder hende.

-... Så jeg ville komme med foreløbige bemærkninger til den brasilianske nation, som jeg gør med beskedenhed, forsigtighed og mådehold, siger han på lydfilen.

Men vicepræsidenten kan også komme til at skulle stå over for en rigsretssag, og derfor kan hans udtalelser om egne præsidentambitioner komme lige lovlig tidligt, skriver BBC.

Foreløbig bliver søndag skæbnesvanger for Dilma, idet en afstemning i underhuset vil vise, om en rigsretssag bliver en realitet.

Et flertal i en komité i den brasilianske kongres har i første omgang stemt for at indlede en rigsretssag mod hende for at have overtrådt budgetlove for at sikre sig et genvalg i 2014.

Sagen kort

  • Med stemmerne 38-27 gav komitéen grønt lys til en eventuel rigsretssag, og det er nu op til medlemmerne af underhuset i kongressen at afgøre, om Dilma Rousseff skal granskes i en rigsretssag.

  • Hvis to tredjedele af medlemmerne stemmer for, vil spørgsmålet blive sendt videre til senatet. Dilma Rousseff vil blive suspenderet fra præsidentposten, hvis et simpelt flertal i senatet stemmer for.

  • Præsidenten er ramt af en korruptionsdag. Indtil nu er Dilma kun indirekte involveret i sagen, fordi hun har et tæt forhold til den tidligere præsident, Lula da Silva, der er under kraftig mistanke.

FacebookTwitter