Brasiliens præsident: Kriminelle skal 'dø i gaderne som kakerlakker'

Sidste år dræbte brasiliansk politi næsten 17 personer om dagen. Præsident Bolsonaro kræver hårdere kurs.

Præsident Bolsonaro vil udvide reglerne for selvforsvar mod kriminelle. (Foto: ADRIANO MACHADO © Scanpix)

Brasilianske kriminelle kommer til at "dø i gaderne som kakerlakker - og sådan skal det være".

Det siger den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, om sit håb om at få gennemført nye tiltag, der vil give sikkerhedsstyrkerne og privatpersoner i landet øgede beføjelser til at skyde kriminelle.

- Hvis en bevæbnet person bryder ind i ens hjem, og man tøver, så dør man selv.

- Fyren bliver nødt til at forstå, at hvis man bryder ind på privat ejendom, så kommer han til at lide nogle konsekvenser, lød det fra præsidenten i et tv-interview, der blev bragt i går.

Han vil have, at både sikkerhedsstyrker og civile beskyttes af retssystemet, hvis de slår kriminelle ihjel for at beskytte menneskeliv, formue eller ejendom.

Ifølge Bolsonaro vil volden falde drastisk, hvis hans lovforslag går igennem, og de kriminelle begynder at falde som fluer.

17 om dagen

Ifølge The Guardian har kritikere taget stærk afstand til præsidentens udtalelser. Herunder Ariel de Castro Alves, som er menneskerettighedsaktivist og advokat i millionbyen São Paulo.

- Det er afskyelige udtalelser, siger han ifølge den britiske avis.

- Vi har haft 414 drab begået af militærpolitiet i São Paulo, siger han om det blodige første halvår af 2019 i den brasilianske millionby.

Ifølge den brasilianske tænketank Igarapé Institute er det tilsvarende tal for Rio de Janeiro 881.

- Vores frygt er, at denne form for retorik kan opildne politiet til at udvise endnu mere overdreven magt og kan resultere i mere politivold, end det i forvejen er tilfældet, siger tænketankens formand, Robert Muggah, til The Guardian.

Avisen peger på, at brasiliansk politi ifølge de officielle tal dræbte knap 6.200 personer sidste år, hvilket svarer til et gennemsnit på næsten 17 personer om dagen.

Korrespondent: Ikke uventet

Mens Bolsonaros udtalelser kan virke chokerende her i Europa, overrasker de ikke DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad, der har base i Brasilien.

- Det er ikke uventet, fordi det netop er Bolsonaro, siger han.

Brasilianerne er meget splittede over præsidenten, der mange gange tidligere er kommet med kontroversielle udtalelser.

- Hans kritikere er forfærdede, mens hans tilhængere er trætte af blandt andet kriminaliteten i landet, fortæller korrespondenten.

  • Der bliver sat store kræfter ind, når sikkerhedsstyrkerne rykker ind i storbyernes slumområder. (Foto: Pilar Olivares © Scanpix)
  • Mange slås blandt andet ihjel ved aktioner i de såkaldte favelaer. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
  • Knap 6200 mennesker blev sidste år dræbt af politiet i Brasilien ifølge de officielle tal. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)
1 / 3

- Jeg kender brasilianere, som synes at det er i orden, at han siger disse ting. Man skal huske, at mange af de her folk dagligt risikerer at komme i skudlinjen og er bange for at sende deres børn i skole om morgenen.

- Derfor er der nogle, der mener, at en god kriminel er en død kriminel, siger han.

- De har valgt en mand med en fortid som kaptajn i militæret, og nu viser han, at han er den hårde mand, der vil tage kampen op mod de kriminelle og rydde op.

Opbakning til hård kurs

Kristian Almblad peger på, at det flere gange tidligere er lykkes Bolsonaro at få politisk opbakning til en hårdere kurs over for de mange bander i landet.

Derfor er det ikke utænkeligt, at han også kan få opbakning denne gang.

- Blandt politikere er der mange, som vil synes, at udtalelserne er for meget, men han kan godt tænkes at finde flertal for en hårdere kurs, fordi det er en vindersag at gå hårdere til de kriminelle.

Kampen mod de kriminelle foregår dog ikke kun med skydevåben, påpeger korrespondenten.

Så sent som i dag har brasiliansk politi udført en stor aktion, hvor de har fået arrestordre på 30 medlemmer af den berygtede PCC-bande og fastfrosset 400 af organisationens bankkonti, beretter Reuters.

Facebook
Twitter