Brasiliens senat har stemt: Dilma Rousseff mister præsidentposten

Dilma Rousseff beholder retten til at holde offentligt embede efter anklager om at have sminket statsbudgettet.

Dilma Rousseff deltog i debat om hendes politiske fremtid 29. august. REUTERS/Ueslei Marcelino TPX IMAGES OF THE DAY (Foto: © Ueslei Marcelino, Scanpix)

Et flertal i det brasilianske senat har med 61 stemmer for og 20 imod besluttet at fjerne Dilma Rousseff permanent fra præsidentposten.

Senatet i Brasilien indledte onsdag eftermiddag dansk tid den samling, hvor der netop er blevet stemt om den suspenderede præsidents politiske fremtid.

Anklagen mod Brasiliens første kvindelige præsident har lydt, at hun har overtrådt brasiliansk budgetlovgivning ved at bruge midler fra statslige banker til at dække huller i statsbudgettet.

Kritikerne mener, at Dilma Rousseff dermed har sminket de offentlige finanser, så hun havde en bedre chance for at blive genvalgt som præsident i 2014.

Anklager vicepræsident for kup

Selv har hun gennem hele sagen fastholdt sin uskyld og påpeget, at tidligere præsidenter har benyttet samme økonomiske manøvre uden at blive mødt med tilsvarende konsekvenser.

Dilma Rousseff mener derfor, at hun er blevet udsat for et kup, som ifølge hende er blevet orkestreret af vicepræsident Michel Temer fra Brasiliens næststørste parti, PMDB.

Sagen er blevet afgjort ved, at de 81 senatorer har stemt for eller imod hendes uskyld.

Afstemningen var delt i to, da der først skulle stemmes om, hvorvidt Dilma Rousseff kunne fortsætte som præsident, og derefter blev senatorerne bedt om at tage stilling til, om hun også skulle fratages retten til at holde offentligt embede i de kommende otte år.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters valgte senatorerne ikke at udelukke den nu tidligere præsident fra politik.

- Min samvittighed er ren

Mandag, da Dilma Rousseff talte for senatorerne, der nu har afgjort hendes fremtid, forsøgte hun at forsvare sig. Her gav hun udtryk for, at hun allerede havde opgivet håbet.

- Jeg ved, at jeg bliver dømt. Men min samvittighed er ren. Jeg har ikke begået de lovbrud, jeg anklages for, sagde hun.

Der skulle mindst 54 stemmer til at fjerne Dilma Rousseff fra præsidentposten, og hendes chancer for at fortsætte som præsident blev forud for afstemningen betegnet som noget nær nul.

Ifølge en optælling fra den brasilianske avis Folha de Sao Paulo, der har talt med alle senatorerne, havde 52 forud for afstemningen fortalt, at de ville stemme hende ud.

Vicepræsident skubbet op i hierarkiet

Rigsretssagen mod Dilma Rousseff blev vedtaget af underhuset i Brasiliens parlament tilbage i april.

I maj stemte en komité i Senatet også for rigsretssagen, og derefter afgjorde et flertal af senatorerne i Senatet så, at rigsretssagen skulle gennemføres.

Målet med den har været at afklare, om Dilma Rousseff ud fra et juridisk perspektiv har gjort noget forkert i sit embede.

Dilma Rousseff har været suspenderet under rigsretssagen, og hendes vicepræsident, Michel Temer, har været indsat som fungerende præsident i hendes fravær. Han bliver taget i ed som præsident onsdag aften klokken 21 dansk tid.