Breivik nægtede at tage IQ-test

Han frygtede, at han ville fremstå så intelligent, at det ville skræmme andre ekstremister fra at prøve at udføre et lignende angreb.

Anders Behring Breivik nægtede at tage en IQ-test i fængslet. Han frygtede, at han ville fremstå så intelligent, at det ville skræmme andre ekstremister fra at prøve at udføre et lignende angreb. (© Scanpix)

Psykolog Alexander Flaata har brugt 60 timer på at observere den terrortiltalte Anders Behring Breivik i Ila fængsel, før retssagen mod den 33-årige massemorder blev indledt. I dag har Flaata sat sig til vidneskranken i Oslo Tingrett, for at forklare retten om sine iagttagelser. Under observationerne forsøgte Flaata at motivere Breivik til at tage en såkaldt IQ-test - en metode, der bruges til at kortlægge menneskers intelligens. Men selvom Breivik virkede interesseret i starten, endte han med at afslå. Bange for at være for klogBegrundelsen var, at han simpelthen var bange for at score for mange point på intelligensskalaen, kunne Flaata i dag fortælle retten. - Han begrundede det med, at han var bange for at få en for høj pointsum. Da kunne andre tænke, at det krævede for meget intelligens at gennemføre en lignende aktion. Frygtede muligvis at gøre det skidtMen psykologen tolkede situationen noget anderledes: - Jeg tænkte, at han måske var bange for at gøre det dårligt, sagde Flaata fra vidneboksen. Breivik betragtede Flaata roligt og reaktionsløst, mens han lyttede til vidneudsagnet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk