Breivik: Sådan lavede jeg bomben

Terrorbomben, som eksploderede i Oslo sidste sommer, blev lavet med viden fra internettet, siger Breivik.

Regeringskvartalen i Oslo er stadig mange måneder efter bomben pakket ind i plastik. (Foto: Reuters © Scanpix)

Anders Breivik gjorde flittigt brug af internettet, hvor han hentede massevis af bombemanualer, da han forberedte sig på sit terrorangreb.

Det fortæller højreekstremisten fredag fra anklagebænken i Oslo Byret, hvor den femte retsdag i straffesagen mod ham er i fuld gang.

- Jeg brugte ganske mange guider, som jeg studerede, og som jeg fik fra internettet, fortæller den terror- og drabstiltalte nordmand.

- Totalt var det vel 700 guider på forskellige områder, tilføjer Breivik.

Målrettet eksplosion

Han anslår, at cirka 30 af teksterne fra internettet handlede om, hvordan man former sprængladninger, så eksplosionen bliver målrettet i en speciel retning.

Den viden forsøgte Breivik at bruge i sin bilbombe, som raserede regeringskvarteret i Oslo den 22. juli sidst sommer.

Men effekten blev delvist ødelagt af, at han ikke fik parkeret sin bombepakkede bil på det planlagte sted.

- Detonationen blev måske 30 procent mindre, end det kunne være blevet. Hovedeffekten gik fra bygningen i stedet for mod bygningen, siger han.

Inspiration fra Baader-Meinhof

Anders Breivik fortæller også, at han hentede inspiration fra Baader-Meinhof-terrorgruppen, der hærgede Vesttyskland i 1970'erne.

Blandt andet lærte han, at man kan bruge køkkenblendere, når man konstruerer hjemmelavede bomber.

- Jeg huskede, at jeg havde læst, at Baader-Meinhof brugte blendere i Tyskland i 1970'erne. Så jeg lavede mere research på Andreas Baader og fandt en artikel på engelsk.

Breivik fortæller, at han i det hele taget fandt mange informationer på andre sprog, og at han oversatte teksterne automatisk gennem programmer på internet.

- Jeg lavede ufattelige mængder research, siger Breivik.

Den højremilitante ultranationalist studerede også terroristerne i al-Qaeda grundigt. Dem opfatter han som en af sine primære inspirationskilder, når det kommer til den konkrete udførelse af terrorangreb.

/ritzau/NTB

Facebook
Twitter