Breivik taler i retten: Jeg har kun menneskelig kontakt en time om ugen

Listen af massemorderen Anders Breiviks liste over klagepunkter mod den norske stat er lang og tæller alt fra ydmygende kropsvisitationer til kold kaffe.

Sådan så det ud, da Anders Breivik ankom til retten i Skien Fængslet i Norge i går. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Manglen på menneskelige relationer er det springende punkt i Anders Breiviks søgsmål mod den norske stat, som i dag går ind i sin anden dag i en improviseret retssal i Skien-fængslet i Norge.

Det fortæller massemorderen, da han i dag afgiver sin forklaring i retten ifølge det norske medie VG.

- Det, som gør livet meningsløst, er, at man bliver nægtet at knytte meningsfulde relationer til andre mennesker i fem år. Selv om jeg har opført mig eksemplarisk. Da jeg fik besked om, at jeg ikke længere måtte modtage breve, blev det umuligt.

- I praksis er jeg blevet totalt nedbrudt i fire år, siger han og kalder de norske fængsler for "de mest inhumane i Europa".

- Det er det, der skete

Helt specifikt mener Breivik ifølge sin advokat, at den norske stat udsætter ham for brud på menneskerettighedskonventionens artikel tre og artikel otte - der handler om umenneskelig eller nedværdigende behandling samt retten til respekt for privatliv og korrespondance.

Han hævder, at han er blevet nægtet den ugentlig telefonsamtale på tyve minutter, som alle norske fanger har ret til, at samtlige af hans 200 anmodninger om besøg er blevet afvist, og at han senest har haft reel kontakt med en ven udenfor fængslet i 2012.

Ifølge Breivik selv, er hans største anke mod de fysiske forhold den isolationsfængsling, som han har været i under sin afsoning.

- Jeg er blevet spærret inde i en isolationscelle i 23 timer i døgnet. Jeg ved, at medierne ikke har villet viderebringe de informationer, men det er det, der skete, siger Anders Breivik i retten.

Under sin tale fortalte han også, at han er blevet udsat for over 800 "ydmygende" kropsvisiteringer nøgen under sin afsoning.

Kold kaffe og Paradise Hotel

Under sin tale fortalte Breivik også om en række "mindre brud" på hans menneskerettigheder.

Ifølge Breivik bliver han blandt andet nægtet adgang til koffein og nikotin - når han endelig har fået kaffe, har den været kold, og han har flere gange måttet spise det samme til aftensmad to dage i træk.

Han fortalte også, at han efter to år i fængslet er begyndt at elske reality tv-serien Paradise Hotel - et klart bevis på, at han ifølge eget udsagn har lidt mental skade under sin afsoning.

Breivik afsoner en forvaringsdom på 21 år, efter han dræbte 77 mennesker - 69 af ofrene var unge mennesker, som han skød på øen Utøya under dække af at være politimand.

Otte blev dræbt, da Breivik detonerede en bilbombe foran den norske regeringsbygning i det centrale Oslo.

Sagen kort:

  • Tirsdag blev der sendt live-tv fra retsmødet, men når Breivik afgiver sin forklaring onsdag, må der ikke sendes live, da man er bange for, at han sender koder ud til andre meningsfæller

  • Breivik har skrevet en tale på 13 sider om sine afsoningsforhold, da han synes hans forhold er umenneskelige. Han skal beskrive sin hverdag i fængslet, og hvordan han har oplevet restriktionerne. Kilde: Ritzau

Facebook
Twitter