Breivik truer med sultestrejke for at få computerspil og lommepenge

Anders Breivik truer med at sultestrejke i fængslet, fordi han er utilfreds med udvalget af computerspil.

Et billede af det brev, som massemorderen Anders Breivik har sendt til nyhedsbureauet AFP. Den norske mand truer med at sultestrejke, hvis han ikke får en lang række krav om computerspil, aktiviteter og penge opfyldt. (Foto: PIERRE-HENRY DESHAYES © Scanpix)

Anders Breivik truer med at indlede en sultestrejke, hvis han ikke får opfyldt en række krav, der kan lindre de tortur-agtige betingelser, han lever under, skriver han i et brev til nyhedsbureauet AFP.

Den højreorienterede Breivik, der dræbte 77 personer i Oslo og på øen Utøya 22. juli 2011, sendte en liste med 12 krav til fængselsmyndighederne i november sidste år.

Kravene skal ifølge Breivik selv lindre de tortur-agtige betingelser, han lever under, mens han afsoner sin 21 års fængselsstraf.

En ny playstation

Kravene omfatter bedre betingelser for hans daglige gåtur og retten til at kommunikere mere frit med folk uden for fængslet.

Et mere specielt krav lyder på, at han vil have sin Playstation 2 opgraderet til en Playstation 3 med adgang til flere voksen-spil, som jeg selv kan vælge, skriver Breivik.

- Behandler mig som et dyr

Han begrunder sine krav med, at han har ret til en bredere vifte af aktiviteter end andre fængslede, fordi han - af sikkerhedsmæssige årsager - ikke har kontakt til de andre i fængslet.

- Sultestrejken vil ikke slutte, før justitsministeren og formanden for KDI (de norske fængselsmyndigheder, red.) holder op med at behandle mig værre end et dyr, skriver Breivik.

Breivik kræver også en fordobling af sin ugentlige udbetaling på 300 norske kroner. Pengene skal dække udgifter til frimærker og kuverter til de mange folk, han har korrespondancer med.

Ingen dato endnu

I samme boldgade kræver han adgang til en moderne computer i stedet for den ubrugelige skrivemaskine med teknologi fra 1873, som han har adgang til nu.

Breivik har angiveligt ikke fået sine krav tilstrækkeligt opfyldt, og derfor ser han en sultestrejke som en af de eneste muligheder, han har tilbage.

Ifølge brevet til AFP vil Breivik snart oplyse, hvornår han begynder sin sultestrejke.

/ritzau/AFP