Breivik ville forhandle under anholdelse

Anders Behring Breivik blev tilbageholdt på Utøya i flere timer. Her forsøgte han at forhandle med politiet.

(Foto: AFP Photo Jon-Are Berg-Jacobsen / Aftenposten)

Den terrorsigtede Anders Behring Breivik blev holdt i forvaring i hovedhuset på Utøya i flere timer, mens politiet forsøgte at få overblik over kaosset i Tyrifjorden, siger kilder i politiet til NRK.

Da de første betjente ankom til Utøya fredag, var de mindre end et sekund fra at skyde Anders Behring Breivik. De frygtede, at den 32-årige terrorist havde et bælte med sprængstoffer på maven og ville sprænge sig selv og alle omkringstående i luften.

Breivik havde dog ingen sprængstoffer, og han blev derfor lagt i håndjern. Hans tøj blev tømt for genstande og ammunition. Der blev også taget et billede af Breivik.

Stiller forskellige krav

NRK skriver, at Breivik holdes på Utøya i flere timer efter anholdelsen. Først tilbageholdes han, hvor han blev pågrebet. Derefter føres han ned til hovedbygningen.

To civilklædte betjente fra Oslo holder opsyn med ham. Allerede på det tidspunkt forsøger Breivik at forhandle med politiet ved at stille forskellige krav.

Mandag forsinkede Breivik det første retsmøde i terrorsagen, da han krævede at få lov til at læse op af det 1500 sider lange manifest, som han har skrevet forud for sin vanvidsmassakre og bombeangreb.

Samarbejder med politiet

Desuden ville han have politiet til at hente en sort gallauniform, som han bærer på billeder i sit manifest. Det ville dommeren i sagen dog ikke tillade.

Breivik har siden anholdelsen samarbejdet med politiet, men han har nægtet at fortælle mere om andre terrorceller. Den 32-årige siger, at der er to celler i Norge, der kan planlægge angreb og flere i udlandet.

Facebook
Twitter