Breiviks vidner nægter at møde i retten - en er gået under jorden

Flere af forsvarets vidner er sprunget fra i retssagen mod Breivik. En højreektremistisk blogger er taget til udlandet for at slippe.

Flere af Breiviks vidner har nægtet at møde på i Oslo Tingrett. (© Scanpix)

Massemorder Anders Breiviks forsvarer har nok at slås med i denne uge, for i alt har seks ud af 17 vidner valgt ikke at møde op i retten og vidne på Breiviks side. Senest er den højreekstremistiske blogger Fjordmann gået under jorden i udlandet.

- Han er rejst væk og gemt sig og ønsker ikke at forklare sig, siger Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, til NRK.

Breiviks vigtigste vidne

Fjordman blev ellers regnet for at være Breiviks vigtigste ideologiske vidne, fordi massemorderen har citeret ham på over 300 sider i sit manifest. Fjordmann er en af flere af forsvarets vidner, der er utilfredse med, at deres vidneudsagn ikke bliver tv-transmitteret.

- Jeg kan ikke acceptere, at jeg skal fortælle retten om censur samtidig med, at retten censurerer mig, skriver bloggeren til avisen Sunnmørsposten.

Skulle fremstille Breivik tilregnelig

De fleste af forsvarets vidner er eksperter i højreekstremisme og andre er islamkritikere. Vidnerne skulle have hjulpet forsvaret med at fremstille Breivik som tilregnelig. For det er forsvarets klare mål - Breivik vil nemlig for alt i verden ikke erklæres utilregnelig og blive idømt en behandlingsdom.

- De mener ikke, at de kan tilføje noget til sagen og ønsker derfor overhovedet ikke at vidne, siger medforsvarer Tord Jordet til det norske nyhedsbureau NTB.

Vidneflugten begyndte med, at den norske samfundsdebattør Hanne Nabintu Herland i maj sagde, at hun hellere ville i fængsel end at vidne på massemorderens side. Med hende meldte flere sig på nej-siden. I sidste uge nægtede islamiste mulla Krekar også.

Breivik mere taletid

Dommerne besluttede for en uge siden, at det kun er vidner, der anses som sagkyndige, der må tv-transmitteres. De islamkritiske vidner, der figurerer på listen, er kategoriseret som ikke-sagkyndige. Og det har vakt stor frustration hos forsvarets vidner.

- Alle de politisk korrekte vidner blive transmitteret, men ingen af os på den anden side får lov til det. Vi er helt afhængige af, at medierne gengiver os korrekt, og det har vi for at sige det mildt ikke særligt gode erfaringer med, siger Ronny Alte, der er tidligere leder af den islamkritiske organisation Norwegian Defence League til NTB.

På grund af de mange frafald får Breivik selv mere taletid i retten i dag. Og den 6. juni har han fået tildelt en time til at forklare sig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk