Brent Spar hugges op

Ophugningen af Shells tidligere lagerplatform `Brent Spar`, der skulle have været dumpet på bunden af Atlanterhavet i 1995, er nu begyndt i en fjord i Norge.

Arbejdet med at demontere Shells tidligere lagerplatform `BrentSpar`, der skulle have været dumpet på bunden af Atlanterhavet,blev onsdag indledt i en fjord i Norge.

Verdens medier rettede i 1995 deres opmærksomhed på den gamlerustne og udslidte olieplatform, da miljøfolk fra blandt andreGreenpeace pressede Shell til at bugsere platformen til land istedet for at dumpe den i havet.

Demonteringen af `Brent Spar`, der siden juli 1995 har liggetforankret i Erfjord i Vestnorge, begyndte med at fjerne det 1600ton tunge dæksmodulet med skærebrændere.De 140 meter høje ben skalhugges op i 22 meter lange bidder og sejles væk og bruges somkajfundament i Mekjarviks havn udenfor Stavanger.

Shell har brugt megen tid og penge på en forsvarliggenanvendelse af den store gamle `olietønde`. 85 pct. af stålet vilblive genbrugt til armeringstål, mens 10 pct. af tilbehøret sommotorer og ventiler vil blive genbrugt, oplyste Shell.

Platformens rørsystem, der kan indeholde radioaktivt materiale,skal destrueres i Storbritannien. Selve opgaven vurderes at villekoste 300 mio. kr., som en norsk virksomhed har påtaget sig sammenmed en skotsk partner.