Brevik nægter at lade sig scanne - en psykopathjerne ser anderledes ud

Ny forskning viser, at en psykopatisk persons hjerne er forskellig fra en normal persons hjerne. Men Breivik nægter at lade sin hjerne scanne.

Et britisk forskerhold har fundet ud af, at en psykopathjerne ser anderledes ud end en normal hjerne. Breivik har nægtet at få sin hjerne scannet. (© Scanpix)

Et forskerhold fra King College London har fundet ud af, at en hjernescanning kan afsløre mere om et menneskes mentale helbred, end man hidtil har været klar over.

I et forskningsprojekt har de sammenlignet hjernescanninger fra kriminelle psykopater med hjernescanninger fra raske, lovlydige mennesker.

Og ud fra de to typer hjerner, kunne forskerholdet konstatere, at psykopathjernerne adskildte sig fra de raske hjerner.

Psykopathjernen føler ikke skyld

- Det er to typer substans i hjernen, hvidt og gråt, forklarer forsker Nigel Blackwood til den norske avis VG.

- Den grå substans hjælper dig med at respondere på stress, føle frygt, forstå andre menneskers følelser, føle flovhed og føle skyldfølelse over noget, du har gjort galt, forklarer han.

- De psykopatiske mennesker i vores undersøgelse havde mindre af den grå hjernemasse i nogle dele af hjernen.

Blackwood fortæller, at når disse grå substanser er mindre i bestemte dele af menneskehjernen, kan det betyde at den pågældende person har mindre empati.

Breivik nægter en hjernescanning

De kriminelle som forskerne undersøgte, var blandt andet dømt for vold, voldtægt og drab.

Anders Behring Breiviks første retspsykiatere, Torgeir Husby og Synne Sørheim, mener, at Breivik er mentalt utilregnelig, og de mener, at han har psykopatiske træk.

De har foreslået en hjernescanning af Breivik, men det har massemorderen nægtet.

- Han reagerede svært negativt, da han hørte, at han skulle scannes, og han modsætter sig det, sagde den 33-åriges forsvarsadvokat Geir Lippestad til VG i oktober sidste år.

Scanning giver ikke endegyldigt svar

Nigel Blackwood erkender dog, at en scanning ikke er nok til at afgøre, om et menneske kan betegnes som tilregnelig eller ej.

Han forklarer, at forskerholdet også testede de formodede psykopaters mentale tilstand ved hjælp af normale spørgetests.

- Jeg kan ikke bare se på en individuel scanning og vurdere ud fra strukturen, at denne mand er psykopat, siger Blackwood.

Undersøgelsen er publiceret i det anerkendte tidsskrift General Psychiatry.

Facebook
Twitter