Brexit blues: Briter ramt af sortsyn og dyb politikerlede

83 procent af vælgerne mener, at det politiske system har svigtet, viser måling.

En anti-brexit demonstrant prøver at råbe politikerne op i London. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Det sker altid, når jeg er sammen med briter.

På et eller andet tidspunkt vil en af os sige... ”brexit”. Derefter vil der være en variation af holdninger og tanker, nogle vil være deprimerede, andre opløftede.

Men én ting vil være fælles: I løbet af samtalen vil der altid forekomme en decideret foragt for de nuværende politikere. Og de vil give udtryk for dyb utilfredshed med det politiske systems ageren.

- De er en flok selvoptagede, selvfede og urimeligt dårligt tænkende, som en af mine kammerater siger om folk i parlamentet, hver gang vi taler om politik og brexit.

"Chokerende" undersøgelse

En ny undersøgelse af holdninger hos briterne viser, at min kammerat langtfra er alene. Den er faktisk en forbløffende illustration af mangel på tillid til det politiske system. Hele 83 procent føler, at det politiske system har svigtet, blot 6 procent føler, politikerne forstår befolkningen – og utrolige 75 procent føler, at systemet overhovedet ikke virker.

Deborah Mattison har lavet undersøgelser af briternes holdninger siden 1980’erne, og hun siger til avisen The Observer, at hun er chokeret over undersøgelsen.

- Jeg kan ikke mindes noget tidspunkt, hvor man i undersøgelser og fokusgrupper møder så frustreret en national følelse, som den vi ser nu. Folk er kede af det, vrede, angste i en grad, som er urovækkende, siger hun.

Et stigende antal briter mener, at problemer som hjemløshed bliver værre i de kommende år. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

Det bliver værre

Desværre for briterne viser undersøgelsen også, at næsten 75 procent mener, at det bliver værre i fremtiden – og at kløften bare vil blive større mellem dem, der vil ud af EU, og dem, der ønsker at blive.

Den eneste befolkningsgruppe, der ser rimeligt optimistisk på fremtiden, er dem over 65 år. Her føler 52 procent, at nationen går en lys fremtid i møde. Procentdelen med dén holdning falder til 24 for dem under 34.

Også angsten for kriminalitet er steget markant. Hver femte voksne forventer, at de enten selv eller en, de kender, vil blive udsat for vold i løbet af det næste år. Hvis man bor i hovedstaden, London, stiger tallet til 29 procent.

Også hjemløshed, fattigdom og indvandring bekymrer et markant antal af briterne. Tankevækkende er det også, at astronomiske 73 procent føler, at Storbritannien lige nu er totalt til grin i udlandet. Det ved man, virkelig gør ondt.

Boris Johnson er favorit til at blive Storbritanniens næste premierminister. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Brug for stærk leder

Undersøgelsen er lavet af analysebureauet BritainThinks og bygger på udsagn fra 2.000 briter og en række fokusgruppeundersøgelser.

De er lavet, mens det konservative regeringsparti er i gang med at vælge en ny formand, som samtidig også bliver landets premierminister. Og et flertal, 52 procent, mener, at landets leder fremover vil hedde Boris Johnson.

Det vil givetvis også passe ham godt at læse, at hele 86 procent tror, at landet mere end nogensinde har brug for en stærk leder. Til gengæld er det lidt bekymrende, også for Boris Johnson, at blot 21 procent tror, at den næste premierminister vil gøre det godt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk