Brexit-smæk til Mays konservative kolleger ved lokalvalg: EU-tilhængere stærkt frem

Regeringspartiet har mistet 396 pladser i byrådene i dele af England og i Nordirland.

De Konservative med premierminister Theresa May i spidsen fik vælger-smæk, primært på grund af Brexit. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Brexit, brexit og atter brexit.

Briternes forestående skilsmisse med EU har fyldt alt i britisk politik, siden et flertal af briterne stemte for at forlade EU i 2016.

I går var der en lang række lokalvalg rundt omkring i England og Nordirland, og også her fyldte brexit meget. Forstået på den måde, at vælgerne har set bort fra de to partier, der har fyldt mest i brexit-forhandlingerne; De Konservative og Labour.

- I har simpelthen ikke leveret det, vi havde håbet på, og som vi havde stemt for, lyder det fra vælgerne og det kan man se på afstemningerne, forklarer DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

EU-positivt parti går markant frem

Mens De Konservative og Labour går tilbage, går det EU-positive parti Liberaldemokraterne markant frem. Hele 271 flere sæder har de fået ved lokalvalget.

Noget, der er bemærkelsesværdigt, ifølge Kim Bildsøe Lassen.

- Det er vigtigt at holde fast i, at det er det parti, der har stået klarest på budskabet om at forblive i EU.

- Der er altså noget, der tyder på, at dem, der ikke råber så højt i det daglige, har stemt på de EU-positive partier, siger korrespondenten.

Vil have ny afstemning

Liberaldemokraterne mener, brexit blev besluttet på et forkert grundlag, forklarer Kim Bildsøe Lassen.

- De mener, den blev truffet på et forkert grundlag, og at det eneste rigtige er at få en ny folkeafstemning, hvor befolkningen igen kan tage stilling til det - nu på et oplyst grundlag, siger han.

Storbritannien fik i april udskudt brexit endnu engang, og skal afholde valg til Europa-Parlamentet, hvis ikke man har fået stemt en skilsmisseaftale igennem inden.

May: Kom i gang med brexit

Theresa May erkender, at lokalvalget har været "rigtig vanskeligt" for partiet.

Hun tager resultatet som et tegn på, at de britiske politikere hurtigst muligt skal finde en løsning på den fastlåste brexit-situation.

- Det er en vanskelig tid for vores parti. Det er valgresultatet et tegn på. Der er blevet leveret en klar besked til både os og til Labour: Kom i gang med at få gennemført brexit, siger May ifølge nyhedsbureauet Reuters.

May holder for tiden møder med oppositionspartiet Labour om brexit.

Det er usædvanligt i britisk politik, at de to store partier på den måde samarbejder. Det er dog blevet nødvendigt, efter at det endnu ikke er lykkedes at få stemt en aftale om brexit igennem i det britiske parlament.

Brexit er indtil videre blevet udskudt indtil senest den 31. oktober.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter