Brexit spøger i Østrigs omvalg

Medlemskabet af EU kan blive tema, når præsidentvalget i Østrig går om.

Præsidentkandidaten for det højreorienterede Frihedsparti (FPÖ), Norbert Hofer, der havde klaget over valget, udtalte efter den britiske brexit-afstemning, at han ville foretrække et lignende valg i Østrig, hvis ikke EU blev reformeret i løbet af et år. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)

Østrigs medlemskab af EU kan blive et tema, når præsidentvalget i landet skal gå om i september.

Det skriver østrigske medier som The Local, efter landets forfatningsdomstol i dag har afgjort, at præsidentvalget 22. maj var ugyldigt.

Det højreorienterede Frihedspartis (FPÖ) kandidat, Norbert Hofer, havde klaget over uregelmæssigheder ved valget, som han tabte meget snævert til Alexander Van der Bellen, der er tidligere formand for partiet De Grønne.

Hofer erklærer sig ifølge tv-stationen ORF klar til endnu en valgkamp, hvor han ventes at slå på Storbritanniens beslutning om at forlade EU. Efter den britiske afstemning udtalte præsidentkandidaten, at han foretrækker et lignende valg i Østrig, hvis ikke EU bliver reformeret "i løbet af et år."

EU-spørgsmålet kunne godt blive et hedt vagttema. Hofers modkandidat, Alexander Van der Bellen, er nemlig kendt som en glødende EU-tilhænger.

I sin første reaktion på forfatningsdomstolens beslutning om, at præsidentvalget i maj nu "er historie", siger han:

- Men i slutningen af september gentager vi det. Hvis jeg kan vinde en gang under ugunstige omstændigheder, så kan jeg også gøre det igen.

Præsidentposten i Østrig er primært ceremoniel, men præsidenten har faktisk mulighed for at opløse underhuset, hvilket vil udløse et valg.

FacebookTwitter