Boris Johnson buhet ud - aflyser pressemøde

Den britiske premierminister tror stadig på en aftale med EU, udtalte han efterfølgende.

Et planlagt pressemøde i Luxembourg gik i vasken her til eftermiddag, efter vrede antibrexit-demonstranter buhede Storbritanniens premierminister ud.

Det var ellers planen, at Boris Johnson skulle tale med pressen sammen med Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, efter de to mødtes for at drøfte blandt andet brexit.

Men tilråbene fra demonstranterne, som både buhede og råbte "skam dig!", blev for meget for den britiske premierminister, som valgte at tage sin exit og forlade området i bil.

I stedet måtte hans luxembourgske kollega indtage talerstolen alene.

- Tak fordi I vil lytte til mig. Jeg tror på, at retten til at demonstrere er en vigtig del af demokratiet, og at vi skal kunne udveksle meninger og lytte til hinanden, lød det blandt andet fra Xavier Bettel til demonstranterne.

- Jeg ville gerne have takket hr. Johnson, som har været her i dag. Det var vigtigt for mig, at lytte til premierminister Johnson og høre hans konkrete forslag til, hvordan vi kan undgå et no deal-brexit, lød det fra Luxembourgs premierminister.

Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, alene på talerstolen efter dagens møde med Storbritanniens Boris Johnson. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Johnson: Der er en god chance

Mødet mellem Johnson og Bettel fandt sted umiddelbart efter, at den britiske premierminister tidligere i dag mødtes med EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

Her skulle de to diskutere Johnsons bud på en løsning af problemet omkring den nordirske grænse, skrev The Guardian.

Efter mødet med Bettel udtalte Johnson til AP - i sikker afstand fra antibrexit-tilråbene - at han fortsat ser en mulighed for, at der kan komme en aftale på plads med EU, inden den 31. oktober, hvor det er planen, at Storbritannien skal forlade EU.

Mere konkret end det, blev premierministeren dog ikke.

- Ja, der er en god chance for en aftale. Ja, jeg kan se en aftale tage form, lød det fra Boris Johnson som fortsatte:

- Men det vil kræve bevægelse, og det vil kræve, at det system, hvor EU kan kontrollere Storbritannien, efter vi trækker os ud, altså det såkaldte backstop, forsvinder ud af den aftale. Så det bliver nødt til at ske.

Der er nu 45 dage til brexit, og samtidig med meldingen fra den britiske premierminister om, at han arbejder på at få en aftale med EU, understreger han, at han vil "afslutte usikkerheden" og trække Storbritannien ud af EU den 31. oktober - aftale eller ej.

Det på trods af, at det britiske parlament i sidste uge vedtog en lov, der gør det ulovligt for regeringen at trække Storbritannien ud af EU uden en aftale, med mindre parlamentet godkender det først.

Brexit-kalenderen:

  • Her er en række af de datoer, du bør være opmærksom på i relation til brexit:

  • 14. september – 2. oktober: Partierne holder deres årlige kongresser.

  • 14. oktober: Den nye parlamentsperiode skydes i gang med en tale fra dronningen.

  • 17 og 18. oktober: EU-topmøde i Det Europæiske Råd.

  • 19. oktober: Hvis der ikke er vedtaget en aftale om udtrædelse inden denne dato, er Johnson lovmæssigt forpligtet til at bede EU om at udsætte datoen for udtrædelse.

  • 31. oktober: Storbritannien forlader EU.