Boris Johnson: Flamboyant EU-kritiker siden ungdommen

PORTRÆT: Han har været en af hovedpersonerne bag ’forlad EU’-kampagnen, og måske er Boris Johnson mere end det.

Boris Johnson tog ordet ved et pressemøde, da briterne havde stemt 'forlad EU'. (Foto: pool © Scanpix)

Det lyse hår sidder til tider, som vinden blæser, men linjen i forhold til at få Storbritannien ud af EU har været fast gennem hele valgkampen.

Leave, leave, leave har det lydt fra den tidligere konservative London-borgmester og det nuværende parlamentsmedlem Boris Johnson.

Han 52 år. Født i New York af engelske forældre. Selv er han gift for anden gang og har flere børn.

Som ung dreng gik han på kostskolen Eton.

Herfra kender han den afgående britiske premierminister David Cameron, som både er en nær ven og rival, hvis man skal tro BBC.

De to fulgtes videre til det pæne Oxford University, hvor Boris Johnson er uddannet i klassiske studier.

Men Boris Johnson valgte en anden vej, nemlig journalistikken.

'Forlad EU'-kampagnen førte Boris Johnson rundt i landet til forskellige britiske erhverv. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

Allerede EU-kritisk som journalist

Den førte ham blandt andet til Bruxelles, hvor han var korrespondent for The Daily Telegraph.

- Han var en legende i pressesalen, siger DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg, der havde Boris Johnson som nabo i starten af 90’erne i Bruxelles.

Dengang foregik alle spørgsmål i pressesalen på fransk, og da Boris Johnsons franskkundskaber tenderede cirkusengelsk vakte han ifølge EU-korrespondenten opmærksomhed.

Men det holdt ham ikke tilbage, når han stillede sine ofte EU-kritiske spørgsmål. Ofte fulgte han ifølge Ole Ryborg en EU-skeptisk linje, hvor EU blev anset som et bindegalt projekt eller en institution, der havde gang i et plot imod Storbritannien.

På det punkt stod han i skærende kontrast til sin far, der i en årrække var højtstående embedsmand i Europa-Kommissionen.

- Boris Johnson er en fantastisk skribent og en fantastisk mand at tilbringe tid med. Han kan fortælle historier, være underholdende og engageret, siger Ole Ryborg.

I de sidste dage af valgkampen nyder den konservative fortaler for 'forlad EU' en øl. (Foto: Scott Heppell © Scanpix)

Og så til det politiske

Boris Johnson er medlem af det Konservative Parti. Fra 2001 til 2008 var han valgt ind i parlamentet.

opfordring fra Cameron blev han i 2008 ny borgmester for London, Storbritanniens hovedstad med over 8,5 millioner indbyggere. En hovedstad der vokser gradvist. Bare sidste år kom der 135.000 nye indbyggere i den pulserende metropol.

Her kæmpede han blandt andet en hård kamp for at få flere cykelstier. Han stod i spidsen for London under OL i 2012, og han har forbudt borgerne at drikke alkohol i den offentlige transport.

Han sad på posten frem til maj i år, mens han fra 2015 også har været medlem af det britiske parlament igen.

Boris Johnson kæmpede for flere cykelstier som borgmester for London. (Foto: Peter Nicholls)

Tilbage til EU-spørgsmålet

Det var i februar i år, at Boris Johnson traf beslutningen om at støtte Storbritanniens løsrivelse fra EU og dermed kæmpe mod sin kammerat og rival gennem mange år, David Cameron.

Det skete efter, at David Cameron havde forhandlet en aftale hjem med EU, der skulle ændre Storbritanniens medlemskab af EU på en række punkter.

Boris Johnson var ikke tilfreds med aftalen.

- Efter svære overvejelser har jeg besluttet, at jeg vil støtte 'forlad EU', fordi jeg vil have en bedre aftale for folk i dette land for at spare penge og tage kontrollen tilbage, lød det fra Boris Johnson i februar i år.

I løbet af de måneder, der er gået fra februar til nu, har Boris Johnson været lederen af den officielle 'forlad EU'-kampagne.

Gang på gang har han forsvaret standpunktet, at Storbritannien vil stå bedre uden for den Europæiske Union.

I går blæste vinden i hans retning, da 51,9 procent af de britiske vælgere stemte Storbritannien ud af EU.

Kun 48,1 procent stemte for, at landet skulle blive.

I sin tale i dag sagde Boris Johnson, at han var ked af, at Cameron trak sig, og så kom rosen.

- Jeg har kendt David Cameron i meget lang tid, og jeg mener, han har været en af de mest ekstraordinære politikere i vores tid. En modig og principfast mand, lød det blandt andet i talen.

Boris Johnson og premierminister David Cameron side om side. (Foto: pool © Scanpix)

Hvad så nu?

Men er det alt? Slutter rejsen her – som sejrherre for kampagnen mod EU?

David Cameron har meldt ud, at han ikke vil stå i spidsen for Storbritannien, når de svære udtrædelsesforhandlinger skal i gang.

Det skal en ny premierminister gøre.

Hvem det bliver, skal det Konservative Parti finde ud af i de kommende uger og måneder. Deadline er sat til oktober, hvor Cameron vil træde tilbage.

Tænder man tv'et lyder det igen og igen på BBC, at netop Boris Johnson har mulighed for at blive den nye premierminister.

Og tør man tro bookmakerne, der tog så grueligt fejl om EU-afstemningen, så peger de også på Johnson som favorit til posten.

Boris Johnson bar som som ung kælenævnet ’premierminister’. Om det bliver virkelighed inden for de næste par måneder, må tiden vise.

Boris Johnson med sin hustru Marina Wheeler. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter