Boris Johnson med alternativt forslag: Vil lave irsk handelszone

Europa-Kommissionen skal nu 'nøje undersøge forslag' med alternativ Irland-løsning.

Premierminister Boris Johnson har ganske kort tid tilbage til at finde frem til en brexit-aftale med EU, inden Storbritannien trækker sig ud af unionen den 31. oktober. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

- Denne regering vil have en aftale, som jeg er sikker på, vi alle vil. Hvis vi ikke kan nå frem til en, vil det være en fejl, vi alle er ansvarlige for.

Sådan lyder det blandt andet i det brev fra den britiske premierminister, Boris Johnson, som for kort tid siden blev overleveret til formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

Brevet indeholder et alternativt forslag til en ny aftale mellem EU og Storbritannien og omhandler først og fremmest det omstridte irske "backstop".

Bagstoppet er forhandlet på plads af tidligere premierminister Theresa May for at sikre, at der ikke opstår grænsekontrol mellem Nordirland og Irland.

Nordirland er nemlig en del af Storbritannien og står dermed til at forlade EU den 31. oktober, mens Irland ikke er og altså forbliver i EU.

Men bagstoppet er udemokratisk og truer fredsaftalen mellem Irland og Nordirland fra 1998, mener Boris Johnson.

Hvad går forslaget ud på?

Forslaget går kort fortalt ud på, at Nordirland efter brexit fortsætter med at følge EU's regler for kontrol af varer, men at landet samtidig forlader EU's toldunion.

Den britiske regering foreslår dermed at udskifte bagstoppet med en irsk handelszone, som skal dække både Irland og Nordirland.

Læs hele brevet her:

Boris Johnsons brev til Jean-Claude Juncker

Løsningen ville betyde ekstra kontrol med varer, der bevæger sig fra Storbritannien til Nordirland, men ikke fra Irland til Nordirland.

Som en del af forslaget vil Nordirland samtidig forlade EU's toldunion sammen med resten af Storbritannien, når brexit finder sted.

Aftalen kan kun finde sted med godkendelse fra det irske og nordirske parlament - både til at starte med og hvert fjerde år fremover.

Hvad nu?

Det er nu planen, at EU's brexit-forhandler, Michel Barnier, og Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, skal gennemgå forslaget.

Juncker og Boris Johnson skal senere drøfte forslaget over telefonen, ligesom også Michel Barnier og Storbritanniens brexit-forhandler, David Frost, skal mødes.

Det er planen, at Storbritannien skal forlade EU den 31. oktober.

Ifølge en ny britisk lov kan det kun ske med en brexit-aftale mellem EU og Storbritannien, som det britiske parlament har godkendt senest den 19. oktober.

Lykkes det ikke, skal premierministeren bede EU om lov til endnu en gang at udskyde datoen for brexit.

Boris Johnson har dog flere gange afvist at bede om udsættelse igen. Han fastholder, at det forslag, som han i dag har afleveret til EU, er det eneste alternativ til et no deal-brexit - altså at Storbritannien bryder med EU uden en aftale om fremtidig samarbejde.

Brexit-kalenderen:

  • 14. oktober: Den nye parlamentsperiode i Storbritannien skydes i gang med en tale fra dronningen.

  • 17 og 18. oktober: EU-topmøde i Det Europæiske Råd.

  • 19. oktober: Hvis der ikke er vedtaget en aftale om udtrædelse inden denne dato, er Johnson lovmæssigt forpligtet til at bede EU om at udsætte datoen for udtrædelse.

  • 31. oktober: Storbritannien forlader EU.