Boris Johnson vil suspendere parlamentet - igen

Anmodningen kommer mindre end en uge efter, at parlamentet er vendt tilbage til arbejdet.

Boris Johnson talte i dag til sine partifæller under de konservatives partikongres i Manchester. (Foto: Paul ellis © Scanpix)

Regeringen vil bede dronningen suspendere det britiske parlament endnu en gang - denne gang dog kun nogle få dage.

Det oplyser premierminister Boris Johnsons kontor til flere britiske medier.

- Premierministeren har været klar i sit ønske om at sætte en ny politisk dagsorden. Han har derfor tænkt sig at anmode om, at den nuværende parlamentsperiode bliver suspenderet fra den 8. oktober om aftenen frem til den 14. oktober, lyder det blandt andet i udtalelsen.

Den 14. vil regeringen så indlede en ny parlamentsperiode med en såkaldt 'Queens Speech' - Dronningens tale - hvor man vil fremlægge sine ambitioner for den kommende tid.

Anmodningen skal dog først godkendes af dronningen.

Sidste suspendering i strid med loven

Anmodningen om at suspendere parlamentet kommer mindre end en uge efter, at den britiske højesteret afgjorde, at premierministerens seneste suspendering var i strid med loven.

Af samme årsag er parlamentet i sidste uge mødt på arbejde igen efter at være blevet sendt hjem i starten af september.

En suspendering er ellers normal procedure i det britiske parlament, når en ny regering ønsker at sætte en ny politisk dagsorden. Det er kutyme, at regeringen afslutter den parlamentsperiode, som er i gang, for at kunne starte på en frisk.

Storbritannien har ikke fået ny regering, men Boris Johnson overtog posten som premierminister fra Theresa May i slutningen af juli.

Mistænkelig timing

Suspenderingen blev dog mødt af voldsom kritik fra mange medlemmer af parlamentet.

De mente, at regeringens motiv for suspenderingen var at sætte parlamentet udenfor indflydelse frem mod det forestående brexit den 31. oktober.

Suspenderingen var nemlig usædvanlig lang - fem uger - og timingen ligeledes påfaldende, mente kritikere. Parlamentet ville først vende tilbage til arbejdet to uger inden, Storbritannien trækker sig ud af EU.

En stor del af parlamentet er modstandere af et såkaldt no deal-brexit, altså et farvel til EU uden en aftale om fremtidigt samarbejde. Premierministeren derimod har holdt fast i, at han ønsker en aftale, men at han også er klar til at trække Storbritannien ud af EU uanset hvad.

I videoen her kan du blive lidt klogere på no deal:

Forpurre og forhindre

Premierministeren afviste dog, at formålet med suspenderingen var at stikke en kæp i hjulet på sine politiske modstandere.

I torsdags slog et enigt dommerpanel dog fast, at motivet bag suspenderingen rent faktisk var at undertrykke debatten om regeringens brexit-politik.

Boris Johnsons handlinger var ifølge dommerpanelet i strid med loven, fordi de "havde den effekt at forpurre eller forhindre parlamentets evne til at udføre dets konstitutionelle funktioner uden rimelig begrundelse."

Herunder kan du danne dig overblik over nogle af de vigtige datoer, der venter i brexit-forløbet:

Brexit-kalenderen:

  • 8. oktober: Hvis dronningen godkender regeringens anmodning, vil parlamentet blive suspenderet.

  • 14. oktober: Den nye parlamentsperiode i Storbritannien skydes i gang med en tale fra dronningen.

  • 17 og 18. oktober: EU-topmøde i Det Europæiske Råd.

  • 19. oktober: Hvis der ikke er vedtaget en aftale om udtrædelse inden denne dato, er Johnson lovmæssigt forpligtet til at bede EU om at udsætte datoen for udtrædelse.

  • 31. oktober: Storbritannien forlader EU.