Brexit er kørt af sporet igen – Boris Johnson taber afgørende afstemning

For første gang har en brexit-aftale opnået flertal, men tidsplan bliver stemt ned.

Boris Johnson har i dag truet med at trække brexit-lovforslaget tilbage, hvis ikke underhuset godkender regeringens tidsplan for brexit. (Foto: JESSICA TAYLOR © Scanpix)

Den britiske regering har tabt en afgørende afstemning i Underhuset.

Brexit er dermed igen kastet ud i uvished og kaos.

Tidligere på aftenen opnåede Boris Johnson ellers det, som forgængeren Theresa May aldrig gjorde: At få flertal for en brexit-aftale i det britiske underhus.

Her til aften har parlamentarikerne nemlig i princippet godkendt regeringens skilsmisseaftale med EU.

Det blev en realitet, da underhuset med stemmerne 329 mod 299 besluttede at sende selve lovforslaget om udtrædelse af EU til videre behandling i parlamentet.

Men Johnson og hans allierede står alligevel tilbage som tabere. For kort efter den første afstemning fulgte endnu en afstemning.

Her forkastede underhuset - med stemmerne 322 mod 309 - regeringens meget stramme tidsplan for behandlingen af lovforslaget.

Og dét nederlag overskygger den første sejr.

Underhuset var fyldt til sidste plads ved dagens afstemninger. (Foto: ho © Scanpix)

Brexit "på pause"

Boris Johnson truede tidligere på dagen med at trække hele lovforslaget tilbage, hvis tidsplanen blev forkastet. Premierministeren ville i stedet søge at få et parlamentsvalg, sagde han.

Regeringen har lovet vælgerne at forlade EU 31. oktober, og skulle det ske, var det nødvendigt behandle brexit-lovforslaget på bare tre dage - altså inden fredag i denne uge.

I sin første kommentar til nederlaget siger Boris Johnson dog, at han vil sætte lovgivningsprocessen "på pause". Johnson vil nu tage kontakt til de øvrige EU-lande for "at høre deres intentioner".

Han gentog ikke truslen om at trække lovforslaget tilbage, men sagde, at regeringen nu vil "accelerere" sit no-deal brexit beredskab. Det vil sige de tiltag, der skal forberede Storbritannien på at forlade EU uden en skilsmisseaftale.

I weekenden sendte premierministeren - modvilligt og uden at skrive under - et brev til EU, hvor han bad om en udsættelse af brexit-datoen. Johnson var tvunget til at sende brevet på grund af en lov, som underhuset vedtog i september.

EU har endnu ikke formelt svaret på anmodningen.

Corbyn rækker hånden frem

Lederen af det store oppositionsparti i Storbritannien, Labour, siger, at Boris "ligger som han har redt" efter sit forsøg på at haste brexit-lovforslaget igennem underhuset.

Corbyn giver dog regeringen et tilbud:

- Arbejd sammen med os alle sammen, så vi kan blive enige om en fornuftig tidsplan, og så vil jeg formode, at dette hus (underhuset, red.) vil stemme for at debattere, undersøge og ændre detaljerne i lovforslaget.

Lederen af Brexit Partiet, Nigel Farage, som er tidligere frontfigur i kampagnen for at forlade EU, håner i stedet Boris Johnson på Twitter.

Farage henviser til, at premierministeren tidligere har udtalt, at han hellere vil "ligge død i en grøft" end at bede EU om endnu en udsættelse af brexit. Men nu ligger brexit netop dér, mener partilederen - dødende i grøften: