Brexit for grinebidere: Britisk politik er en guldgrube af jokes

Selv noget så alvorligt som briternes fremtid i EU kan der laves sjov med.

En dame har lavet en sjov hat, der skal fremme budskabet om at stoppe brexit. (Foto: WILL OLIVER © Scanpix)

Det er alvorlige tider i britisk og europæisk politik.

Parlamentet er blevet suspenderet. Formanden for Underhuset og en række medlemmer af regeringen har trukket sig. Premierminister Boris Johnson har forgæves prøvet at udskrive valg to gange.

Og det er bare den seneste uge.

Men alligevel lever den gode, britiske humor i medierne og i særdeleshed på internettet. I denne - indrømmet - noget alternative gennemgang af den seneste tid i britisk politik bruges ikke uforståelige eksperter og et højt lixtal. I stedet ser vi på de ekstremt mange og ekstremt morsomme karikaturer, billeder, memes og giffer, som internettet har i overflod.

Og vi begynder med manden, der har været genstand for flertallet af morsomheder. Rigtigt gættet:

Jacob Rees Mogg

Jacob Rees Mogg lænede sig måske lige lovligt langt tilbage under en debat i Underhuset den 3. september. (Foto: - © Scanpix)

Parlamentsmedlemmet for det konservative parti og leder af Underhuset tog sig en slapper forleden under en debat, og det er der kommet meget sjov ud af. Her ses han fra en anden vinkel:

Folk, der er ferme til Photoshop, har naturligvis også indsat hans afslappede facon andre steder end på bænken i parlamentet. Blandt andet på grænsen til Nordirland for at illustrere "backstop"-problematikken og på en fiktiv graf, der viser udviklingen i opbakningen til regeringen.

Den engelske selvforståelse

Anti-brexit-demonstranter er blevet hverdag foran parlamentet i London. Her er det et billede fra i nat, hvor parlamentsmedlemmer- ne blev suspenderet. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Da 17,4 millioner eller 51,89 procent af de britiske vælgere i 2016 stemte for at forlade EU, var der ikke mange, der havde forestillet sig, at man tre år senere stadig ikke rigtig var kommet videre. Brexit var ikke noget tag-selv bord eller en "a la carte-menu" af gode aftaler:

Det har selvsagt været et slag for selvtilliden, at hele verden synes at grine ad briterne. Men igen tager de det med ophøjet selvironi. For eksempel denne tegning, der skal illustrere et no deal-brexit.

Der bliver også lavet sjov med, hvordan både de, der vil forlade EU, og de, der vil blive i EU, begge mener at vide, hvad der er bedst for Storbritannien. Her illustreret med den engelske løve, der skal "brøle igen," som brexit-forkæmperen Nigel Farage har lovet:

Politik og parlamentet

Labour-leder Jeremy Corbyn ved gårsdagens debat i Underhuset (Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT © Scanpix)

Også de to store partier, de konservative og Labour, og deres respektive brexit-strategier bliver gjort til grin:

- Meld dig ind (i Labour, red.) og hjælp os med at holde Boris (Johnson, red.) i No10 (premierministerboligen, red.), lyder teksten på karikaturen, der er en henvisning til, at Labour syner tilfredse med, at det er Boris Johnson, der lige nu får kritik for sin håndtering af brexit.

En i dag aktuel karikatur er denne af formanden for Underhuset eller speaker of the House, John Bercow, der er kendt for at kræve "ORDEEER" eller orden på dansk. I denne tegning er hans opråb imidlertid "out of order" - altså i stykker:

Det konservative parlamentsmedlem Ben Bradley har gjort sig morsom på Labours bekostning, fordi han mener, at partiets vej til brexit er ekstremt ulogisk. Endnu sjovere er det, at hvis man løber gennem kommentarerne under opslaget, er mange uenige med hans udlægning af den simple, konservative politik.

Og vi dvæler lige ved det konservative parti, for i forbindelse med en afstemning i Underhuset stemte 21 parlamentsmedlemmer imod regeringens linje. De blev derefter ekspederet ud af den konservative gruppe i parlamentet, og det selvom Boris Johnson flere gange stemte imod partilinjen, før han blev premierminister.

De sammenlagt 22 desertører bliver her sammenlignet med oprørerne fra en Star Wars-film. Det er der kommet denne kreative plakat ud af:

Boris Johnson

Premierminister Boris Johnson ser slukøret til, mens hans forslag om nyvalg blev nedstemt for anden gang på en uge. (Foto: - © Scanpix)

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har naturligvis også været genstand for satire på nettet og i pressen. Her er et udpluk i ikke-videre-prioriteret rækkefølge. Vi starter med en illustration af, at brexit måske kom lidt bag på premierministeren:

Johnson har den seneste uge lidt nederlag i seks afstemninger i parlamentet. Han har slet og ret haft problemer med at få sine pointer igennem i parlamentet:

Her ses premierministeren i en interviewsituation med en BBC-reporter. Og det kan jo være nok så intimiderende, men han ser virkelig presset ud:

Det sjove ligger imidlertid i teksten.

- Prøv at hør her, hvorfor giver vi det ikke en måned mere, og så ser vi, hvordan du har det, fortæller reporteren ifølge den kreative deletekst.

Forleden var Johnson i Irland for at mødes med den irske leder Leo Varadkar. De diskuterede, hvordan Irland og Storbritanniens forhold kan blive ved med at være godt - også efter brexit. Men nogle har ment, at Varadkar fremstod en kende mere saglig end Johnson:

Og vi slutter denne gennemgang af brexit-sjov med en tegning, hvis indhold blev endeligt effektueret i nat. Det er denne:

Boris Johnson sidder på ryggen af dronningen og bærer det britiske parlament afsted i en retning, han udstikker. Det er en reference til, hvordan Johnson har sendt parlamentet hjem fra i går til den 14. oktober. Den beslutning trådte endeligt i kraft i nat og er godkendt af dronningen.

Brexit-kalenderen

  • 11. september: Boris Johnson skal stille foran Underhusets Liaison-komité, der består af samtlige udvalgsformænd. Her skal han svare på spørgsmål om brexit, socialpolitik og klimaændringer.

  • 14. september – 2. oktober: Partierne holder deres årlige kongresser.

  • 14. oktober: Den nye parlamentsperiode skydes i gang med en tale fra dronningen.

  • 17 og 18. oktober: EU-topmøde i Det Europæiske Råd.

  • 19. oktober: Hvis der ikke er vedtaget en aftale om udtrædelse inden denne dato, er Johnson lovmæssigt forpligtet til at bede EU om at udsætte datoen for udtrædelse.

  • 31. oktober: Storbritannien forlader EU.