Champagne på køl eller depression og modløshed: Det siger briterne om brexit

Tilhængere og modstandere har forberedt sig vidt forskelligt til skilsmissen med EU i dag.

I dag, 31. januar, forlader Storbritannien EU, 3,5 år siden folkeafstemningen i 2016. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Nu sker det. Fra midnat er Storbritannien ikke længere officielt en del af EU efter 1.318 dages snak, debat og forhandlinger. Noget, mange briter har set frem til med glæde - og som andre har frygtet.

DR har kontaktet nogle af de briter, både brexit-tilhængere og -modstandere, vi har mødt de seneste fire år for at høre, hvad de tænker om dagen.

Champagne på køl

Francis Fulford er lord på godset Great Fulford og brexit-tilhænger i ordets stærkeste forstand. Han har lagt champagnen på køl og glæder sig til at åbne den i aften med nogle venner, fortæller han.

- Det er meget spændende - det er vores uafhængighedsdag. Nu kan vi lave vores egne love og regler, som vi vil have, siger Francis Fulford, men pointerer:

- Det er kun en midlertidig uafhængighed, da vi bliver nødt til at vente på, at en handelsaftale med EU bliver vedtaget inden årets udgang.

Du sagde til mig i oktober, at du afskyr og hader dem, der stemte for at blive i EU. Føler du stadig sådan?

- Jeg har stadig meget stærke følelser, men de er måske blevet lidt mindre, da vi nu har vundet, og brexit-modstanderne er blevet besejret. Med sejr bliver man mere storsindet.

Fulford tror, at de stridende parter i britisk politik vil nærme sig hinanden efter brexit.

- Måske ikke de kommende uger, men i de kommende år. Vi vil blive forenet i takt med, at dommedagsproterne viser sig at tage fejl, lyder det fra en selvsikker Francis Fulford.

Forbereder sig på det værste

Melvin Burton er prepper - en person, der grundigt forbereder sig på de værst tænkelige følger af brexit. Han glæder sig ikke til, at Storbritannien forlader EU i dag.

- Det er bekymrende. Det har det hele tiden været, men det er værre nu, da vi ikke har nogen klar idé om, hvad det vil sige at forlade EU, selvom det sker nu.

Blandt andet hamstrer Melvin Burton mad og fornødenheder til sig selv og sin familie i byen Ely nord for Cambridge i tilfælde af, at Storbritannien skulle løbe tør som følge af brexit.

- Jeg prøver bare at beskytte mig selv og min familie ved at vurdere risiciene, der kan opstå.

Du kaldte sidste år situationen i Storbritannien for 'vanvittig' og 'en farce'. Har du det stadig sådan?

- Ja, for manglen på gennemskuelighed har ikke ændret sig, og der er stadigvæk ingen, der ved, hvad der kommer til at ske, selv efter fire år siden brexit-afstemningen. Jeg tror dog ikke, at der kommer til at ske noget konkret 1. februar.

Du sagde, at du forhåbentligt kan grine af det hele om to år. Tror du gør det?

- Det håber jeg, at jeg gør, og at alt er fint efter overgangsperioden, og alt virker, som det skal. Carry on og glem det hele.

Trækker i Union Jack-farver

I dag kommer slagteren Matthew Mitchell fra havnebyen Blackpool i det nordvestlige England til at lange pølser og bøffer over disken iført et nyindkøbt jakkesæt i de britiske farver: Blå, hvid og rød.

Brexit skal nemlig fejres, mener han.

- Måske vi kommer til at måle varerne i pund og ounce i stedet for kilo og gram som i gamle dage.

Du sagde i december, at du ikke tror, at brexit vil ske. Hvad tænker du nu?

- Jeg er skeptisk om det overhovedet vil ske, eller om nogen trækker gulvtæppet væk under os. Efter det har taget så lang tid at nå her til, kan man ikke andet end at være skeptisk, mener Matthew Mitchel.

- Det er blevet latterligt, og ordet brexit vil blive synonym med en joke i ordbøgerne.

Personligt tror slagteren Matthew Mitchel ikke rigtig på, at briterne reelt forlader EU.

- Jeg tror ikke, at det komme til at ske. Nogen vil sige, at vi ikke kan forlade EU alligevel. Jeg håber, at jeg tager fejl. Jeg håber på, at vi får en chance for at se, hvordan det er at være på egen hånd, som vi var engang.

Hellere kattevideoer end brexit

Remaineren Kerry Fitzgerald orker ikke at læse mere om brexit.

Skuespilleren og brexit-modstanderen Kerry Fitzgerald fra London gruer for dagen i dag, og hun kommer absolut ikke til at læse, høre eller se nyheder om brexit.

- Jeg føler mig afmægtig og modløs. Det er deprimerende, og der kommer så mange forfærdelige ting ud af det her. Jeg vil hellere se på kattememes i et stykke tid og ikke tænke på det.

- Jeg troede, at flere ville stemme for at blive i EU end at forlade det ved parlamentsvalget i december, men der tog jeg fejl. Nu har vi en konservativ regering med et enormt flertal i parlamentet, som brager ud af EU, og det føles virkelig trist.

Kerry Fitzgerald frygter, at der vil blive mangel på for eksempel mad og medicin efter brexit.

- Jeg prøver at forblive optimistisk, og jeg håber, at det er en ekstrem skræmmekampagne. Jeg har på fornemmelsen, at det bliver måneder og år med kaos, indtil det endelig bliver løst.

FacebookTwitter