Dansk medlem af Brexit Party forlader Bruxelles: Jeg har ikke nydt at være her overhovedet

Europaparlamentarikeren Henrik Overgaard-Nielsen glæder sig til brexit.

Danske Henrik Overgaard-Nielsen fra The Brexit Party blev valgt ind i maj 2019 og siger nu 'goodbye' til Bruxelles efter syv måneder som britisk europa-parlamentariker. (Foto: © Phil noble, Scanpix)

Henrik Overgaard-Nielsen står klar på pladsen foran det britiske parlament i London, når viseren på Big Ben i aften rammer 23.

Der er det nemlig midnat i Bruxelles og briterne forlader officielt EU. Og det glæder han sig umanérligt til.

- Det er jo fantastisk. Jeg har arbejdet mod EU i over 40 år, så det er helt utroligt. Jeg glæder mig meget til at komme hjem til England, siger Henrik Overgaard-Nielsen, der er medlem af det EU-skeptiske parti The Brexit Party.

Formålet var ikke at nyde det

Ved samme klokkeslag er Henrik Overgaard-Nielsen fortid som medlem af Europa-Parlamentet i Bruxelles, hvor han har siddet de seneste syv måneder.

Han blev valgt ved valget i maj sidste år, hvor The Brexit Party stormede ind i Europa-Parlamentet med 29 mandater. Og det er bestemt ikke vemodigt, at det nu er slut, forklarer han.

- Jeg har ikke nydt at være her overhovedet, men det var heller ikke formålet. Formålet var at få Storbritannien ud af EU - ikke at forandre EU indefra. Det er der mange, der har prøvet, og de har fejlet alle sammen, mener han.

Kæmpet mod EU i årevis

Henrik Overgaard-Nielsen er født og opvokset i Danmark, men har boet over 20 år i England. I årtier har han kæmpet mod EU's stigende indflydelse.

- Jeg vidste noget om Europa-Parlamentet gennem mit arbejde med Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU, men det er værre, end jeg troede. Vi snakker meget, men den rene magt i parlamentet er begrænset, forklarer Henrik Overgaard-Nielsen.

De 73 britiske mandater vil nu blive erstattet af 27 politikere fra de resterende EU-lande, heriblandt Linea Søgaard-Lidell fra Venstre, der bliver Danmarks 14. medlem. Efter brexit vil der altså være 46 færre medlemmer af parlamentet, så der fra 1. februar er 705 medlemmer i alt.

Henrik Overgaard-Nielsen tror, at Storbritannien vil få succes på egen hånd på grund af landets størrelse. Det gør det nemmere, end hvis Danmark forlod EU, mener Henrik Overgaard-Nielsen.

- Jeg er ude af EU, og det ville være rart, hvis Danmark følger trop. Det er lidt vemodigt, at Danmark stadig er en del af EU.

Nu er eventyret i Bruxelles slut, og Henrik Overgaard-Nielsen vil genoptage arbejdet som tandlæge. Arbejdet er dog ikke ovre, understreger han.

- Vi må ikke lave samme fejl som i 2016, hvor vi bare gik hjem og sagde, "nu har vi vundet”, for vi var lige ved at tabe brexit på gulvet. Vi er nødt til stadig at være på mærkerne og sørge for, at vi får den brexit, vi gerne vil have.