Derfor er Brexit godt nyt for boligejere

Det er langt billigere at låne penge til boliglån efter farvellet til EU. Renten på boliglån falder over hele linjen.

Briternes nej til EU kan betyde særdeles gunstige renter for danskere, der står overfor at skulle optage realkreditlån. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Det får økonomiske konsekvenser for rigtig mange, at Storbritannien forlader EU, men én gruppe er de helt store vindere - boligejerne.

For den finansielle uro oven på Brexit får renterne til at falde hos de danske realkreditinstitutter.

Realkredit Danmark fortæller, at renten på deres F5-lån i øjeblikket er nede i 0,25 procent. Hvis man skal have et F1-lån, kan det i dag lade sig gøre til en rente på 0,35 procent, og F3-lånet er helt nede på 0,10 procent.

- Brexit kan skabe nogle ekstra konverteringsmuligheder på den korte bane og sikre nye boligkøbere lidt lavere renter end ellers, siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom hos Realkredit Danmark, i en pressemeddelelse.

Tæt på minus

Også lån med fast rente falder. Det 30-årige 2,5 procents lån med afdrag står til at lukke, da det har rundet kurs 100. Det betyder til gengæld, at det fastforrentede lån med en rente på to procent er tilbage.

Kommer renterne på lån med variabel rente lidt længere ned, betyder det, at boligejere kan få penge for at låne penge til at finansiere deres boligkøb.

- Det her bliver alt i alt en rigtig god dag for boligejerne, siger Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet.

Renterne falder som en reaktion på, at det britiske pund er faldet markant ovenpå Storbritanniens beslutning om at forlade EU. Pundet faldt her til morgen med op til 11 procent over den amerikanske dollar - det er det største fald i over 30 år.

Når valutaspekulanter søger væk fra pundet, kigger de efter andre mere sikre valutaer at sætte deres penge i. Her dukker den danske krone op som en mulig sikker havn.

Efterspørgslen på danske kroner stiger, og det samme gør spekulanternes lyst til at købe danske realkredit- og statsobligationer.

Det er med til at sætte kronen under pres, så den stiger i værdi overfor euroen, som vi fører fastkurspolitik med. For at undgå, at kronen stiger for meget i forhold til kronen, kan Nationalbanken sætte den danske rente ned for indskudsbeviser.

Det er den rente, som bankerne betaler for at parkere deres penge hos Nationalbanken. Nationalbanken kan også sælge danske kroner og opkøbe udenlandsk valuta. Det vil medvirke til at tage presset af kronen.

Hvad gør Nationalbanken?

Det er markedets forventninger til, at Nationalbanken vil reagere med at sænke renten, der får renterne på boliglån til at falde. Endnu har Nationalbanken dog intet foretaget sig.

- Der er ikke grund til, at den britiske beslutning om at forlade EU skulle påvirke kronens kurs over for euroen, siger Nationalbank-direktør Lars Rohde i en pressemeddelelse.

De gunstige renter for boligejere bliver - af boligøkonomerne - udlagt som en reaktion på et overraskende britisk exit af EU.

- Alt i alt skal man huske på, at det her ikke er et totalt sammenbrud af Europas økonomi. EU finder løsninger, det har EU altid gjort, også selv om det ser svært ud. Stemningen i dag er præget af chok, også fordi man har lagt så meget vægt på de sidste meningsmålinger, der viste fremgang og forspring til ”remain”-siden, siger Mikkel Høegh, der er boligøkonom for BRF Kredit.