Ekspert: Intern Labour-krig har ulmet længe før brexit

Trods hård kritik fra egne rækker er det kun Labours menige medlemmer, der kan vælte formanden, Jeremy Corbyn.

Labour-formanden Jeremy Corbyn er under hård kritik fra sine parlamentsmedlemmer, efter briterne har stemt for at forlade EU. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Det er ikke kun det britiske regeringsparti, Det Konservative Parti, der er endt i en heftig fløjkrig efter torsdagens EU-afstemning, hvor et flertal af briterne stemte for at forlade unionen.

Oppositionspartiet Labour er i løbet af det seneste døgn endt i et lignende magtopgør, som i nat fik partiformand Jeremy Corbyn til at fyre sin skygge-udenrigsminister, Hilary Benn.

Det fik her til morgen skygge-sundhedsminister Heidi Alexander til i protest at trække sig fra sin post, og flere forventes at følge trop i løbet af dagen.

Men det interne rivegilde i det britiske arbejderparti kommer slet ikke bag på Ole Helmersen, der er lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britiske forhold.

- Det er dramatisk, men det er blot en fortsættelse af den utilfredshed, der har været med Jeremy Corbyn blandt Labours parlamentsmedlemmer, lige siden han blev valgt til formand i september sidste år. Krisen har ulmet, og der var blot blevet sat en prop i flasken under EU-valget, fortæller Ole Helmersen.

Ikke den rigtige leder

Hvor et stort flertal af de menige partimedlemmer stemte på ham som partiets nye formand sidste år, fik han nærmest ingen opbakning fra partiets parlamentsmedlemmer.

Jeremy Corbyn kommer fra partiets venstrefløj, og han var kritisk over Tony Blairs mere midtsøgende New Labour-linje i 1990’erne og 00’erne.

- Derfor har mange talt om, at der ville komme et oprør mod ham, inden briterne næste gang skal til parlamentsvalg. Mange af Labours parlamentsmedlemmer mener ikke, at Jeremy Corbyn er en leder, der er i stand til vinde et valg for Labour, siger Ole Helmersen.

Labour kæmpede officielt for, at Storbritannien skulle forblive medlem af EU. Men flere Labour-politikere har kritiseret Jeremy Corbyn for at have ført en tilbagetrukket og sløj kampagne, hvor han ikke har været nok ude i landet for at få Labour-vælgerne med.

Selv siger Jeremy Corbyn, at han gjorde alt, hvad han kunne, for at få briterne til at stemme ’bliv’ ved torsdagens afstemning.

Men ifølge Ole Helmersen, der fulgte den britiske EU-valgkamp tæt, kom Jeremy Corbyn sent i gang med sin kampagne. Derudover har Jeremy Corbyns kampagne været præget af, at han i sin lange parlamentariske karriere ofte har været imod EU.

- Derfor har mange Labour-vælgere ikke vidst, hvor de havde ham. Mange vidste faktisk slet ikke, hvad Labour mente om EU, og partiet har som helhed ikke været tilstrækkeligt meget fremme. Det er en af årsagerne til, at ’bliv’-siden tabte valget, for den var stærkt afhængig af Labour-vælgerne, siger Ole Helmersen.

Kun medlemmerne kan vælte ham

CBS-lektoren tør ikke at spå om, hvad der kommer til at ske i løbet af dagen. Men flere politiske kommentatorer i Storbritannien forventer, at flere Labour-politikere vil trække sig fra skyggekabinettet i løbet af dagen.

- Hvis han ikke er formand i aften, så er det fordi, han selv har valgt at trække sig. Han er nemlig valgt af Labour-medlemmerne, og parlamentsmedlemmerne har ikke beføjelser til at smide ham ud.

Det kan kun ske, hvis der kommer et nyt formandsvalg, hvor han ikke vinder, siger Ole Helmersen og understreger, at Jeremy Corbyn har stor opbakning blandt de menige partimedlemmer.

- Derudover har partitoppen haft svært ved at udpege en oplagt modkandidat til Jeremy Corbyn, så ingen ved, hvad der kommer til ske, hvis det ender med et nyt formandsvalg.

Facebook
Twitter