Enhedslisten vil have dansk EU-afstemning - alle andre siger nej

OVERBLIK: DR har spurgt folketingets partier om deres holdning til den britiske afstemning om EU. Se svarene her.

Den 23 Juni skal briterne stemme om, hvorvidt de fortsat vil være medlemmer af EU. Størstedelen af de danske politikere afviser, at Danmark skal have en tilsvarende afstemning.

Om to uger skal briterne i stemmeboksen for at afgøre, om landet fortsat skal være medlem af EU.

Christiansborg følger politikerne spændt med fra sidelinjen, for udfaldet af den britiske afstemning kan få stor betydning for danskernes fremadrettede holdning til EU.

Senest har en måling, foretaget af Epinion for DR Nyheder, vist, at et stigende antal danskere går ind for en folkeafstemning, når det kommer til spørgsmålet om Danmarks EU-medlemskab.

DR har derfor spurgt Folketingets partier, om Danmark bør følge i hælene på briterne og afholde en tilsvarende folkeafstemning herhjemme.

Venstre

Jan E. Jørgensen, EU-ordfører for Venstre, bør Danmark afholde en folkeafstemning om vores EU-medlemskab?

- Det ser vi ikke nogen grund til i Venstre.

Hvorfor?

- Fordi vi er glade og tilfredse med vores EU-medlemskab og alle undersøgelser, der bliver lavet om spørgsmålet, viser, at der er flertal i befolkningen for, at vi fortsat skal være medlem af EU. Derfor er der ikke nogen aktuel grund til, at vi skal have en afstemning om EU.

Men stadig flere danskere ønsker en folkeafstemning. Hvad siger du til det?

- Lige nu er der jo en bekymring og utryghed, og det kan jeg godt forstå. EU står over for nogle store kriser, mens man i Storbritannien har en folkeafstemning.

- Det gør nok, at mange tænker, at det rent faktisk er muligt at afholde en folkeafstemning, og på den måde bliver et tema, der ikke var aktuelt før, pludselig aktuelt.

Hvad håber du og Venstre, at udfaldet af den britiske afstemning bliver?

- Vi håber meget på, at briterne stemmer ja, og det gør vi af to grunde:

- Først og fremmest, fordi Storbritannien er en stor handelspartner for Danmark, og derfor vil være økonomisk skidt for Danmark, hvis de forlader EU. Det andet er, at Storbritannien er en god allieret. Vi ser ens på mange ting, og det vil være ærgerligt at miste en allieret.

Jan E. Jørgensen, Venstre (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Konservative

Mette Abildgaard, politisk ordfører for De Konservative, bør Danmark afholde en folkeafstemning om vores EU-medlemskab?

- I Det Konservative Folkeparti ser vi ikke nogen anledning, som gør, at det skulle være nødvendigt med en dansk afstemning om et europæisk medlemskab. Det, at et stigende antal danskere ønsker en folkeafstemning, tror jeg, skal ses som et udtryk for mere og mere skepsis over for det europæiske projekt.

Hvad håber du og De Konservative, at udfaldet af den britiske afstemning bliver?

- Vi ønsker i høj grad, at briterne forbliver som en del af det europæiske fællesskab. De er med til at trække EU i den rigtige retning. En retning, hvor EU koncentrerer sig om de grænseoverskridende problemstillinger.

Mette Abildgaard, De Konservative. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Dansk Folkeparti

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører for Dansk Folkeparti, bør Danmark afholde en folkeafstemning om vores EU-medlemskab?

- Jeg synes ikke, at en folkeafstemning er aktuel lige nu. Jeg synes, det er afgørende at finde ud af, hvad briterne beslutter sig for her til Sankt Hans og så efterfølgende tage stilling til, hvad Danmark skal gøre.

Hvad håber du og Dansk Folkeparti, at udfaldet af den britiske afstemning bliver?

- Jeg håber som udgangspunkt ikke på noget. Det er op til briterne at afgøre, hvad de ønsker, og det synes jeg ikke, at vi som danskere skal blande os i.

- Jeg vil dog sige, at jeg ser positivt på begge resultater.

- Hvis det bliver et ja, så har David Cameron forpligtet sig til at fortsætte sin reformkurs inden for EU's rammer, og hvis det bliver et nej, så kan den chokbølge, der givetvis vil forplante sig ned gennem Bruxelles, måske have en gavnlig effekt, så bureaukraterne dernede kan forstå, at der altså er massiv folkelig modstand mod et EU, der tager mere og mere magt fra nationalstaterne.

Kenneth Kristensen Berth, Dansk Folkeparti

Liberal Alliance

Christina Egelund, EU-ordfører for Liberal Alliance, bør Danmark afholde en folkeafstemning om vores EU-medlemskab?

- Det mener jeg ikke, at vi skal lige her og nu. Men uanset hvad resultatet bliver i Storbritannien, så tror jeg faktisk, at det vil være fint for Danmark.

- Hvis briterne stemmer for at forlade EU, vil det jo være ligesom at sende et missil ned i hovedkvarteret i Bruxelles, og resultatet af det vil forhåbentlig være et reformeret EU.

- Hvis briterne derimod stemmer for at blive i EU, så træder den aftale, som Storbritannien har lavet med EU, i kraft, og den er faktisk rigtig god.

Hvad håber du og Liberal Alliance på, at udfaldet af den britiske afstemning bliver?

- Jamen jeg håber på, at briterne stemmer for at blive i EU. Storbritannien er en vigtig politisk allieret i forhold til at få reformeret EU og i forhold til at få reformeret det indre marked.

Christina Egelund, LA (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Radikale Venstre

Zenia Stampe, EU-ordfører for Radikale Venstre, bør Danmark afholde en folkeafstemning om vores EU-medlemskab?

- Nej det mener jeg ikke, at vi skal.

- Vi har jo stemt en gang om, hvorvidt vi skal være medlem af EU, og vi har efterfølgende haft flere afstemninger om vores tilknytning til EU. På den måde har vi har jo løbende taget stilling til EU, og det er mit indtryk, at der stadigvæk er stor opbakning til EU-projektet blandt danskerne.

Hvad håber du og det Radikale Venstre på, at udfaldet af den britiske afstemning bliver?

- Jeg håber, at briterne bliver i EU. Det allervigtigste er, at EU ikke går i opløsning. Min største frygt ved, at englænderne melder sig ud, er, at det kan vække EU-skepsissen i hele EU og dermed få flere lande heriblandt Danmark til at flirte med tanken om at forlade EU.

Zenia Stampe, Radikale (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Socialdemokratiet

Peter Hummelgaard, EU-ordfører for Socialdemokratiet, bør Danmark afholde en folkeafstemning om vores EU-medlemskab?

- Det ser jeg ikke nogen grund til. Det er entydigt i Danmarks interesse at være medlem af EU. Stort set alt det, vi eksporterer, eksporterer vi til markederne inden for EU. Derudover er det vores medlemskab af EU, der har sikret, at vi har opbygget så høj en velstand.

Hvad håber du og Socialdemokratiet, at udfaldet af den britiske afstemning bliver?

- Jeg mener afgjort, at Storbritannien bør forblive i EU. Det er på alle tænkelige måder både i briternes egen interesse, men også i resten af Europas interesse, at Storbritannien bliver ved med at være en stærk spiller inden for fællesskabet.

Peter Hummelgaard, Socialdemokraterne (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

SF

Jacob Mark, udlændingeordfører for SF, bør Danmark afholde en folkeafstemning om vores EU-medlemskab?

- Nej, det mener jeg faktisk ikke, at man bør. Jeg synes, at vi i Danmark skal sætte alt krudtet ind på, at skabe et mere solidarisk Europa.

- Jeg kan se to store udfordringer som vi står overfor i Europa, den ene er flygtningekrisen, og den tror jeg kun, vi kan løse, hvis alle europæiske lande løfter sammen, og det andet er at bekæmpe det skattesvindel, som finder sted, og der er det min opfattelse, at grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende løsninger.

Hvad håber du og SF, at udfaldet af den britiske afstemning bliver?

- Vi håber på, at den britiske afstemning ender med, at Storbritannien stadig er en del af EU. Lige nu er der behov for, at vi står sammen, og så vil en britisk udmeldelse i øvrigt have store konsekvenser for Danmark.

Jacob Mark, SF (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Alternativet

Rasmus Nordqvist, EU-ordfører for Alternativet, bør Danmark afholde en folkeafstemning om vores EU-medlemskab?

- Ikke på nuværende tidspunkt.

- Det, der er vigtigt for os, og som vi har sagt siden den 3. december (folkeafstemning om EU-retsforbeholdet, red.), er, at der generelt er behov for en bred folkelig debat og dialog omkring, hvad vi vil med det europæiske samarbejde, og den debat løser vi ikke bare med en folkeafstemning.

Hvad håber du og Alternativet, at udfaldet af den britiske afstemning bliver?

- Selvom vi ikke synes, at den aftale, briterne har indgået, er den bedste, så håber vi, at de stemmer ja til at blive i EU, fordi vi har behov for Storbritannien, når det kommer til den grønne dagsorden.

Rasmus Nordqvist, Alternativet (Foto: Asbjørn Sand © Scanpix)

Enhedslisten

Søren Søndergaard, EU-ordfører Enhedslisten, bør Danmark afholde en folkeafstemning om vores EU-medlemskab?

- Ja, det EU, som eksisterer i dag, er helt anderledes end det EF, som danskerne besluttede at stemme sig ind i 1972.

- EU har stor betydning for danskernes hverdag. Derfor vil det være rigtigt at give danskerne mulighed for at tage stilling til, om vi fortsat ønsker at være medlem, eller om vi ønsker en anden vej.

Hvad håber du og Enhedslisten på, at udfaldet af den britiske afstemning bliver?

- Jeg håber på, at det bliver et nej, for med et nej vil der blive åbnet op for nye samarbejdsmuligheder i Europa i stedet for, at alt skal gå igennem EU.

- EU har vist sig at være en meget dårlig måde at organisere samarbejde på, og med en britisk udmeldelse vil det være muligt at lave nye samarbejdsformer i Europa.

Søren Søndergaard, Enhedslisten (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk