EU-afstemning skaber oprør i det britiske konservative parti

Den britiske EU-afstemning kan koste den konservative David Cameron posten som partileder

David Cameron gør sig klar til en vigtig tv-optræden på kanalen Sky i aftes. (Foto: © Str, Scanpix)

- David Cameron fortæller direkte løgne (...) og det bliver svært for ham at overleve.

Normalt kommer den slags verbale angreb i en valgkamp fra andre partier, men citatet kommer fra det konservative parlamentsmedlem og EU-skeptiker Nadine Dorries.

I Storbritannien kæmper det konservative regeringsparti nemlig mest mod sig selv.

Partiet delt i to

Partiet er nemlig dybt splittet, delt cirka midt over, i spørgsmålet: Skal Storbritannien forblive i EU - eller forlade fællesskabet?

Et spørgsmål der, som Nadine Dorries antyder, let koste partileder og premierminister David Cameron posten.

Han kæmper for at briterne skal stemme "bliv", som også er regeringens officielle holdning. Men regeringen og parlamentsmedlemmerne er frie til at stemme og sige hvad de vil, og omkring en fjerdedel af ministrene anbefaler et såkaldt Brexit - et britisk exit fra EU.

De konservative medlemmer af parlamentets underhus er stort set splittet i to lige store fløje.

Selv i familier er der uenigheder

I aftes var David Cameron i aftes i krydsild på den britiske tv-station Sky News, hvor splittelsen i partiet også blev nævnt i et spørgsmål fra publikum.

Et publikum ville vide, om Cameron synes, at Boris Johnson ville blive en god premierminister. Johnson er populær som Londons tidligere borgmester og ses af mange som konservativ arvtager efter Cameron - og så er han en af de største konservative profiler, der stemmer for at forlade EU.

- Boris Johnson er meget talentfuld og har meget at give til folket, sagde David Cameron, der nægtede at svare på spørgsmålet.

- Selv i familier er der uenigheder. Det er derfor vi stemmer, undveg Cameron.

I aften er det så en anden markant Forlad-fortaler der i krydsild på Sky News, nemlig Camerons justitsminister Michael Gove.

Boris Johnson og David Cameron har lagt EU-stridsøksen for en stund for at støtte den konservative kandidat til posten som Londons nye borgmester, Zac Goldsmith, som dog ikke fik posten. (Foto: © HANNAH MCKAY, Scanpix)

Myteri på bagbænkene

Snakken om ny konservativ leder kommer ikke ud af det blå.

Her få uger før afstemningen, har Nadine Dorries og andre EU-kritiske konservative parlamentsmedlemmer opfordret David Cameron til at træde tilbage partileder på grund af hans kampagne for at briterne skal blive i EU.

Dorries har allerede sendt et brev til partiets såkaldte 1922 -komite, hvor hun udtrykker manglende tillid til Cameron. Hvis 49 andre gør det samme, skal partiet ifølge egne regler stemme om, hvorvidt de stadig har tillid til Cameron. Taber han den, er han færdig som leder.

Det er hemmeligt, hvor mange breve der indtil videre er blevet sendt, men flere har allerede truet med at smide et i postkassen.

- Hvis Camerons bliv-side vinder med et stort flertal, kan det være han overlever, siger Dorries i tv-programmet Peston on Sunday.

- Men hvis de kun vinder med et lille flertal, eller taber, er han færdig, spåede Nadine Dorries

Historisk splittelse blandt de konservative

- Afstemningen for eller imod fortsat medlemskab af EU skulle lukke af for den kritiske del i konservative parti, forklarer Hans Christian Andersen, tidligere lektor ved Northumbria University i Newcastle

- Men det er ikke sket.

Splittelsen i de konservative går helt tilbage til indmeldelsen i i EU i 1973, der var en politisk beslutning. Først i 1975 blev vælgerne hørt, hvor 67 procent stemte for at blive - 33 procent imod.

- Storbritanniens premierminister fra 1979 til 1990 Margaret Thatcher støttede generelt Storbritanniens medlemsskab i EU, men med John Major, som overtog efter Thatcher, dukkede splittelsen op igen, indtil Labour overtog magten fra 1997 til 2010, forklarer Hans Christian Andersen.

I samtlige andre partier i parlamentet er nogenlunde enighed om linjen frem mod valget.

- Det EU-kritiske UKIP vil forlade EU på grund immigrationen, og Labour stemmer for at blive, men holder lav profil, mens de konservative er ved at destruere sig selv, siger Hans Christian Andersen.

Dertil stemmer Liberaldemokraterne og det skot ske nantionalparti for at blive i EU.