EU-Kommissionen fremlægger nødplan for 'no deal'

Nødplanen vil kun 'kunne begrænse skaden', lyder det fra Kommissionen.

Den britiske premierminister, Theresa May, kæmper lige nu for at få vedtaget sin brexit-aftale i det britiske parlament. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Hvis briterne ender med at forlade EU uden en skilsmisseaftale, skal alle levende dyr og dyreprodukter, der kommer fra Storbritannien, fremover kontrolleres ved grænsen til EU.

Britiske lastbiler vil få lov til at køre ind i EU med varer indtil slutningen af 2019, men kun hvis Storbritannien tilbyder de samme rettigheder til lastbiler fra EU-lande.

Såkaldt cabotage, hvor britiske lastbiler kører fragt mellem afsendere og modtagere internt i EU, vil til gengæld ikke være tilladt

Britiske togselskabers og togføreres licenser ophører med at være gyldige samme dag som Storbritannien træder ud af EU - de skal sikre sig EU-licens inden.

Britiske flyselskaber vil stadig kunne flyve ind i EU, i samme omfang som EU-flyselskaber må flyve til Storbritannien, men de må ikke flyve ruteflyvning mellem EU-byer.

Britiske finansinstitutioner og forsikringsselskaber vil ikke længere kunne drive forretning i EU uden nye tilladelser.

Og britiske husdyrejere kan ikke få lov til at rejse til Danmark, Frankrig eller andre EU-lande med deres husdyr uden et gyldigt helbredscertifikat. De nuværende dyrepas vil nemlig ikke længere være gældende.

100 dage til brexit

De ovenfor nævnte er kun nogle af de mange forskellige konkrete følger af en såkaldt "no deal, ifølge EU-Kommissionen, som netop har offentliggjort sin nødplan.

Den indeholder i alt 14 initiativer inden for otte forskellige sektorer, heriblandt inden for datasikkerhed, rettigheder for britiske borgere i EU samt klimapolitik.

Ifølge næstformand Valdis Dombrovskis vil den dog kun "kunne begrænse skaden".

Nødplanen kommer nøjagtig 100 dage før, at Storbritannien efter planen forlader EU-samarbejdet den 29. marts næste år.

Intet tyder lige nu på, at premierminister Theresa May kan få det britiske parlament til at godkende den brexit-aftale, som hun har forhandlet på plads med EU, og som skal til afstemning mellem 14. og den 20. januar 2019.

Også Storbritannien forbereder sig på "no deal". Der er blandt andet sendt breve til 140.000 virksomheder som opfrodrer dem til at forberede sig på situationen.

Og i går meldte det britiske forsvarsministerium, at det ville have 3.500 soldater klar til at sikre livsvigtige funktioner i samfundet.

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), sagde i sidste uge, at han ”ikke er overbevist om, at det her ender godt”.