EU-skeptiker vil trække trække tæppet under Theresa May: Der er ikke tale om kup

En af største brexit-fortalere i det konservative parti, Jacob Rees-Mogg, erklærer mistillid til den britiske premierminister.

Det konservative parlamentsmedlem Jacob Rees-Mogg har som en af flere i dag afsendt en officiel mistillidserklæring til premierminister Theresa May. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)

Der er ikke længere tillid til Theresa May som leder af det konservative parti, og derfor bør hun træde tilbage både som partileder og premierminister.

Sådan lyder det fra en af de mest fremtrædende brexit-fortalere i den britiske premierministers eget parti, Jacob Rees-Mogg.

Som den første har han officielt erklæret mistillid til Theresa May i en erklæring rettet mod Graham Brady, der er formand for den komite, der kan tage initiativ til en mistillidsafstemning.

Opbakning fra flere

Det sker som direkte konsekvens af regeringens accept af udkastet til Storbritanniens udtrædelse af EU. Udkastet var langt værre end forventet og et klart udtryk for, at Theresa May og regeringen ikke lever op til sine tidligere løfter for en brexit-aftale, mener Jacob Rees-Mogg.

- Det er yderst nødvendigt, at politikere overholder deres aftaler eller ikke indgår dem i første omgang. Desværre er det ikke situationen i dette tilfælde, fremgår det af teksten ifølge The Guardian.

Han får opbakning af flere andre konservative partifæller, heriblandt parlamentsmedlemmerne Henry Smith og Sheryl Murray.

Nægter kup-planer

Det kræver 48 stemmer for at udløse en mistillidsafstemning om partiformanden, som kan væltes hvis 158 af de 315 konservative parlamentsmedlemmer stemmer imod hende.

Indtil videre er det uklart, hvor mange konservative partimedlemmer, der har indsendt mistillidserklæringer, men Jacob Rees-Mogg gav tidligere i dag udtryk for, at han ikke er i tvivl om, at det vil ske - også selvom det ikke nødvendigvis bliver i dag.

Tidligere i dag afviste det konservative partimedlem, at han er i spil til at overtage formandsposten og nægter, at der er tale om et kup.

Jacob Rees-Mogg fremhævede i stedet andre brexit-fortalere som afløser for Theresa May, heriblandt tidligere udenrigsminister Boris Johnson eller den tidligere brexit-minister David Davis.