Gibraltar: Klippeknold står i vejen for enighed om brexit-aftale

Spanien truer med at stemme nej, hvis ikke skilsmissetekst bliver ændret.

Indbyggerne i Gibraltar kalder deres hjem for "The Rock" - klippen. (Foto: Jon Nazca © Scanpix)

Et stykke land, der er halvt så stort som Bogø, ligner lige nu den største hindring for en skilsmisseaftale mellem EU og Storbritannien.

Det er meningen, at EU-landenes ledere skal blåstemple skilsmisseaftalen på et topmøde i Bruxelles på søndag. Men i 11. time har den spanske regering trukket i bremsen på grund af spørgsmålet om det britiske territorium Gibraltar, som Spanien officielt gør krav på.

Spaniens regeringsleder, Pedro Sánchez, truer med at stemme nej til skilsmisseaftalen på søndag, hvis ikke aftalens afsnit om Gibraltar bliver ændret.

Her er et hurtigt overblik over striden:

Hvad er problemet?

Da skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien blev offentliggjort i sidste uge, udtrykte Spanien umiddelbart tilfredshed.

Men da spanierne fik nærlæst den erklæring i aftalen, som beskæftiger sig med de fremtidige forhandlinger om forholdet mellem de to parter, syntes regeringen i Madrid, at formuleringerne om Gibraltar var tvetydige.

Spaniens regeringsleder, Pedro Sánchez, er normalt en stor tilhænger af EU-samarbejdet. (Foto: Fernando Alvarado © Scanpix)

Hvad kræver Spanien?

Spanien og Storbritannien har allerede indgået en aftale om, hvad der skal ske med Gibraltar, når brexit er en realitet.

Aftalen, som er en del af den samlede skilsmisseaftale, indeholder først og fremmest en traktat om skatteforhold, der skal beskytte Spanien mod unfair konkurrence fra Gibraltar. Derudover er man blevet enige om tre memoranda, som handler om tobakssalg, spanske pendlere, miljø og politisamarbejde.

Men Spaniens regering forlanger stadig, at skilsmisseaftalen utvetydigt skal slå fast, at alle fremtidige forhandlinger om Gibraltar alene skal foregå mellem Spanien og Storbritannien.

Den britiske premierminister, Theresa May, har hidtil afvist at pille Gibraltar ud af den samlede brexit-pakke.

Gibraltar er blandt andet kendt for de aber, som er et hyppigt irritationsmoment for områdets turister. (Foto: Anton Meres © Scanpix)

Hvad sker der nu?

Der behøver ikke være enighed, for at skilsmisseaftalen kan blive vedtaget på EU-topmødet på søndag.

Aftalen kræver kvalificeret flertal, og det kan man stadig få, selvom Spanien stemmer imod.

Brexit er dog så følsomt et emne, at EU-landene meget gerne vil udvise enighed, skriver Reuters.

Diplomater i Bruxelles håber, at den spanske regerings modstand primært handler om at score politiske point før et vigtigt lokalvalg i Andalusien 2. december, og at Spanien i sidste ende stiller sig tilfreds med en kosmetisk ændring af aftaleteksten.