GRAFIK Så meget faldt pundet på få sekunder

Da flere mediers offentliggjorde, at briterne vil forlade EU, blev pundet pludselig meget mindre værd. Se styrtdykket her.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

På minutter blev utrolig mange mennesker med boliger og andre aktiver i det britiske pund en hel del fattigere.

Det skete, da valutamarkedet i de tidlige morgentimer reagerede på den britiske befolknings beslutning om at forlade EU.

Det britiske pund styrtdykkede med over 11 procent over for dollaren og faldt til et niveau så lavt, at man skal mere end 30 år tilbage i tiden for at finde et så billigt pund set over for dollaren.

Sælg sælg

Mange finansfolk har spekuleret ud fra, at briterne ville blive i EU. Valutaspekulanter med penge i det britiske pund fik derfor travlt her til morgen, da de første tegn på, at briterne ville forlade EU, viste sig.

Usikkerheden om fremtiden for Storbritannien uden for EU fik valutaspekulanter til at investere i andre valutaer som for eksempel den japanske yen og guld. Det er den mekanisme, der får pundet til at falde.

I grafikken ovenfor kan du se, hvordan det gik med det britiske pund over for den danske krone i de hektiske minutter. Pundet gik fra at være tæt på ti danske kroner værd til bare ni kroner værd på få sekunder.

Endnu mere drastisk var pundets fald over for dollaren. Euroen og dermed den danske krone er nemlig også faldet markant over natten og har tabt omkring fire procent i værdi i forhold til den amerikanske dollar.

Facebook
Twitter