Hundredtusinder ventes på gaden i London: Giv os en ny brexit-afstemning

Mens de britiske parlamentarikere skændes, samles brexit-trætte briter i Londons gader.

I dag samles det britiske underhus helt ekstraordinært på en lørdag for at diskutere og efterfølgende stemme om den brexit-aftale, som premierminister Boris Johnson forhandlede på plads med EU tidligere på ugen.

Men det er ikke kun inde i parlamentet, at temperaturen i dag kan nærme sig kogepunktet.

Uden for ventes flere hundredtusinder demonstranter at marchere mod det britiske parlament under navnet ’People’s March’ – folkets march. Demonstranterne vil kræve, at det britiske folk endnu engang skal stemme om medlemskabet af EU.

Den nye aftale som Storbritannien har indgået med EU er nemlig ikke god nok, siger Mary Hodgson fra York, der skal være med i demonstrationen.

- Det er rigtig vigtigt, at vi får en folkeafstemning om den aftale, som Boris Johnson har taget med hjem fra Bruxelles. Den vil ødelægge vores økonomi og adskille os fra Europa. Vi mener, at vi skal blive i EU, siger Mary Hodgson, da DR Nyheder møder hende på gaden i London.

Mary Hodgson (t.h.) er taget til brexit-demonstration fra York sammen med sin veninde. (Foto: Lasse Berg Sørensen © DR Nyheder)

Tre et halvt år og ingen brexit

Det er mere end tre år siden, at briterne gik til folkeafstemning og besluttede - med et mindre flertal - at forlade EU. Men det er endnu ikke lykkedes de britiske politikere at sikre en aftale om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, som både EU og det britiske parlament kan leve med.

I dag stemmer parlamentarikerne for fjerde gang om en aftale, denne gang forhandlet på plads af den siddende premierminister, Boris Johnson.

Du kan læse mere om detaljerne i den seneste aftale i artiklen her.

Men nok er nok, mener arrangørerne bag dagens demonstration, som er den fjerde af sin slags siden folkeafstemningen i 2016.

- Vi kan ikke lade dette nedbrudte brexit blive tvunget nedover det britiske folk. Det er tydeligt, at denne krise ikke kan løses af vores premierminister eller vores regering. Det kan kun løses af os, folket, lyder det i en erklæring fra arrangørerne på deres hjemmeside.

  • Boder sælger tøj og badges forud for dagens demonstration. (Foto: Lasse Berg Sørensen © DR Nyheder)
  • Badges med EU-positive budskaber. (Foto: Lasse Berg Sørensen © DR Nyheder)
  • Bodernes varer bærer præg af EU's farver, gule stjerner på en blå baggrund. (Foto: Lasse Berg Sørensen © DR Nyheder)
  • "IKEA has better cabinets", står der på skiltet, som denne demonstrant har med. Kabinettet (skab på dansk) henviser til parlamentets kamre, som endnu ikke er lykkes med at få ført brexit ud i livet. (Foto: Lasse Berg Sørensen © DR Nyheder)
  • "Brexit - en tilstand af forvirring og pinlighed først identificeret i Storbritannien i 2016", lyder teksten på et af skiltene her. (Foto: Lasse Berg Sørensen © DR Nyheder)
1 / 5

Folkets vilje

I dag vil demonstranterne sende et klart og tydeligt signal til parlamentarikerne, siger Mary Hodgson, som er på gaden i London.

- Det er ikke folkets vilje at forlade Europa. Vi bliver nødt til at se på aftalen igen og prøve igen. Medierne kalder aftalen for et udtryk for folkets vilje, men de henviser til en afstemning for tre et halvt år siden, så vi får ikke det demokrati, som vi har brug for nu, siger hun til DR Nyheder.

Det forventes, at parlamentets 650 medlemmer skal stemme om aftalen senere i eftermiddag, men ikke inden de har stemt om et ændringsforslag, som kan udskyde den officielle godkendelse af aftalen. Det kan du læse meget mere om i artiklen her.

FacebookTwitter