Johnsons suspendering af parlamentet for Højesteret: 'Jeg har aldrig set landet så splittet som nu'

Den britiske Højesteret har taget hul på en sag, der kan være sprængfarlig for Boris Johnson.

Demonstranter står foran Højesteret i London, hvor høringen finder sted. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Var det lovligt, da premierminister Boris Johnson tidligere på måneden suspenderede det britiske parlament og sendte politikerne hjem?

Det er kort sagt kernen i den store høring, som den britiske højesteret i dag er gået i gang med.

En høring, der kan få stor betydning for det videre brexit-forløb og Boris Johnsons politiske fremtid.

Der er tale om "et alvorligt og svært juridisk spørgsmål", lød det fra det fra Højesterettens præsident, Lady Hale, da hun åbnede dagens høring.

Det kan ses ved, at den højeste civile domstol i Skotland forleden nåede frem til, at suspenderingen var ulovlig, mens den tilsvarende i England mente, at det var et politisk spørgsmål og derfor ikke noget, som domstolene skulle tage stilling til.

Derfor er det nu op Storbritanniens højeste retsinstans at afgøre spørgsmålet i en historisk appelsag.

Meget på spil

Iagttagere har peget på, at der med sagen er meget mere på spil end blot en tvist om en politisk beslutning.

For det første kan Højesterets beslutning føre til, at de britiske parlamentarikere pludselig kan få lov til at vende tilbage til arbejdet.

Men endnu vigtigere kan retten bringe premierministeren i en meget sårbar situation, hvis dommerne når frem til, at han løj over for dronningen, da han bad hende om at suspendere parlamentet.

For hvis der er noget, man i hvert fald kan enes om i det splittede Storbritannien, så er det respekten for monarken, påpeger DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe.

Forud for dagens høring påpegede han, at nogle eksperter ligefrem mener, at det i yderste konsekvens kan betyde, at Johnson ikke kan fortsætte som premierminister.

Suspenderingen har mødt heftig kritik fra oppositionen i Storbritannien.

Sagen lader også til at blive prioriteret højt af Højesteretten. Der er 12 britiske højesteretsdommere, men der plejer kun at være fem, syv eller ni af dem, der deltager i samme høring.

Denne gang – for blot anden gang nogensinde – er hele 11 af dem i spil, påpeger BBC.

En af de tilstedeværende ved dagens høring er den garvede britiske journalist David Dimbleby. På vej ind understregede han vigtigheden af de kommende dages begivenheder for den fremmødte presse.

Han peger på, at han har oplevet store nationale kriser som de britiske minearbejderstrejker, Suezkrisen såvel som demonstrationerne mod Irak-krigen. Men:

- Jeg har aldrig set landet så splittet som nu, siger han ifølge The Guardian.

- Premierministeren bliver beskyldt for at lyve for dronningen, lad os sige det lige ud, og suspendere parlamentet uden god grund, og det er store sager - det skal det være.

Skotsk dom baseret på misforståelse

Ingen premierminister har misbrugt sin magt, som man mener, at Boris Johnson har, i mindst de seneste 50 år, lyder det fra Lord Pannick, der fører an i den ene sag mod suspenderingen.

Premierministeren ser parlamentet som en trussel mod sin politik, og motivet for at suspendere Underhuset i fem uger var "at bringe parlamentet til tavshed i den periode", lyder argumentet.

Omvendt peger regeringens lejr på, at der i historien findes flere eksempler på, at parlamentet er blevet suspenderet af politiske årsager, og at det derfor er retmæssigt indenfor regeringens råderum.

Ifølge regeringens forsvarer, Lord Keen, bør den skotske dom blive afvist af Højesteret, da den er baseret på den misforståelse af, hvordan parlamentet arbejder.

Lord Richard Keen, som repræsenterede regeringen under dagens høring. (Foto: SUPREME COURT / HANDOUT © Scanpix)

Han påpegede samtidig, at suspenderingen reelt set kun sætter parlamentet på pause i syv arbejdsdage, da resten af den fem uger lange suspendering vil blive brugt på allerede planlagte partikongresser. Parlamentet sidder nemlig kun tre til fire dage om ugen.

Uanset hvad vil premierministeren ifølge Lord Keen tage "alle nødvendige skridt" for at overholde enhver erklæring fra Højesteret, heriblandt hvis suspenderingen ophæves og parlamentet samles igen. Han ville dog ikke svare på, om premierministeren i så fald vil vælge at anmode om endnu en suspendering.

Høringen har tiltrukket sig stor opmærksomhed i løbet af dagen. Livestreamningen fra Højesteret blev tilgået intet mindre 4,4 millioner gange, oplyser AP til The Guardian. Det ligger langt over gennemsnittet på 20.000 månedlige visninger.

I dag var den første af de tre dage, der i alt er afsat til høringerne i Højesteret.