Joseph er flyttet til Holland på grund af brexit: Halvdelen på mit studie var briter

I første halvdel af 2019 er dobbelt så mange briter flyttet til Holland sammenlignet med samme periode i 2018.

- Brexit.

Så enkel lyder forklaringen på, hvorfor Joseph Kiff er flyttet fra Storbritannien til Holland. Han er 28 år og har boet i Amsterdam i omkring to og et halvt år.

I sommer blev han færdig med sin kandidat på universitetet i Amsterdam, men har tænkt sig at blive i den hollandske hovedstad. Lige nu leder han efter lejlighed med sin britiske kæreste, som han har mødt her i byen.

- Jeg har givet mig selv seks til otte måneder til at finde et job her i Holland.

Hvis det ikke lykkes at finde job her, vil han hellere flytte til at andet europæisk land for at prøve lykken, end at flytte hjem til Storbritannien.

Flere briter til Holland

Joseph er langt fra den eneste brite, der har taget turen fra Storbritannien til Holland de seneste år.

Tal fra Statistics Netherlands viser, at over dobbelt så mange briter er flyttet til Holland i første halvdel af 2019 sammenlignet med samme periode i 2018. 1.400 briter flyttede således til Holland i år, sammenlignet med 600 i første halvdel af 2018.

De seneste år er tilflytningen fra Storbritannien generelt steget. Tallene viser ikke noget om, hvorvidt brexit er årsagen til stigningen.

Joseph Kiff har dog på fornemmelsen, at det spiller ind.

- På mit hold på universitetet var vi 70 studerende, og halvdelen var briter. Mange af dem var også flyttet på grund af usikkerheden omkring brexit.

Brexit splitter familier

Josephs far stemte tidligere Labour, men er nu stor tilhænger af brexit. Han har tænkt sig at stemme på Nigel Farages Brexit Party, når briterne skal til stemmeurnerne i december.

Altså et spring fra venstre- til højrefløjen - og brexit er noget, der kan skabe dårlig stemning i hans familie.

- Vi forsøger at lade være med at snakke om brexit. Det bliver meget hurtigt meget ophedet, når vi snakker om det. Vores forhold bliver stadig mere skrøbeligt.

Holder stadig af hjemlandet

Joseph og hans kæreste er begge i slutningen af tyverne og har en lang videregående uddannelse. De ser på brexit som noget, der tager rettigheder fra dem.

- Vi er den første generation i lang tid, der står til at miste rettigheder. Retten til at arbejde i udlandet, retten til at flytte til et andet europæisk land, når vi vil, lyder det fra Joseph.

- Det er meget usikkerhed på grund af brexit. Jeg forsøger bare at klamre mig fast til min opholdstilladelse her i Holland, istemmer kæresten Ophelia.

Selvom de ikke har tænkt sig at flytte tilbage til Storbritannien lige foreløbig, er der stadig ting de savner ved hjemlandet. Som for eksempel indisk mad, som de uafhængigt af hinanden nævner som en ting, de savner.

- Storbritannien er et helt særligt land. Det har det i hvert fald været og vil forhåbentlig fortsætte med at være det. Ja... Jeg savner det da, siger Joseph.

FacebookTwitter