Juncker frygter 'no deal': Der sker ingen fremskridt i brexit-forhandlingerne med Johnson

Tiden er ved at rinde ud for en brexit-løsning, mener kommissionsformanden.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker frygter et 'no deal'-brexit. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Der er ikke sket nogen fremskridt i de igangværende brexit-forhandlinger med den britiske regering. Derfor er der en stor risiko for, at det ender med et ’no deal’-brexit den 31. oktober.

Det var hovedbudskabet fra EU-toppens side, da det britiske farvel til EU her til formiddag var på programmet i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

- Tiden er ved at rinde ud, lød det fra kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Den britiske regering med premierminister Boris Johnson i spidsen vil gerne have fjernet det såkaldte ’backstop’ fra skilsmisseaftalen med EU. Og i weekenden udtalte premierministeren, at der er sket ”kæmpestore fremskridt” på det punkt.

Men ifølge kommissionsformanden har briterne ikke præsenteret nogle alternativer løsninger til backstop-ordningen, der skal sikre, at grænsen mellem Irland og Nordirland forbliver åben.

- Vi har ikke fået nogle forslag. Og så længe vi ikke har fået forslag fra britisk side, kan jeg ikke se jer i øjnene og sige, at vi gør fremskridt i forhold til en løsning, lød det fra kommissionsformanden, der mandag spiste frokost med Boris Johnson.

Reel risiko for 'no deal'

Han har nu bedt premierministeren om "på skrift at komme med alternative bud" på ordningen.

- Det betyder, at der stadigvæk er en meget reel risiko for, at der ikke kommer nogen aftale på plads, tilføjede Jean-Claude Juncker.

Det budskab blev mødt med store klapsalver fra de bagerste rækker i salen, hvor de britiske parlamentarikere fra det stærkt EU-kritiske ’Brexit Party’ havde indfundet sig.

De ønsker, at Storbritannien skal forlade EU i slutningen af oktober uden den skilsmisseaftale, som Storbritannien og resten af EU sidste år forhandlede på plads.

- Det er simpelthen mine bedste venner og groupies, lød det fra Jean-Claude Juncker, som vinkede op til dem.

- Det er derfor, de råber og jubler, lød det med et skævt smil fra kommissionsformanden.

Han understregede dog, at det ikke vil være i EU's interesse, at briterne forlader samarbejdet uden en aftale.

- Europa-Kommissionen er parat til at arbejde dag og nat for at forsøge at finde de tekniske og politiske løsninger, som kræves, fastslog Jean-Claude Juncker.

Nigel Farage, der er leder af 'Brexit Party', ser gerne, at Storbritannien forlader EU uden en aftale. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Frygter ny konflikt i Nordirland

Michel Barnier, der er EU’s brexit-chefforhandler, var heller ikke optimistisk, da han efterfølgende tog ordet. Og han understregede, at det ikke er af ideologiske årsager, at man fra EU’s side holder fast i det omstridte ’backstop’.

- Det er et pragmatisk sikkerhedsnet, understregede han.

Det skal blandt andet sikre, at den blodige konflikt mellem pro-britiske protestanter og de pro-irske republikanere, der i årtier prægede Nordirland, ikke blusser op igen.

Den strid blev afsluttet med Langfredagsaftalen fra 1998. En af årsagerne til, at det kunne lade sig gøre, var, at begge lande var en del af EU, og at der derfor ikke var behov for fysisk grænsekontrol mellem de to lande.

Nordirland er en del af Det Forenede Kongerige sammen med Wales, Skotland og England.
Nordirland er en del af Det Forenede Kongerige sammen med Wales, Skotland og England.

Farage: Farvel til det europæiske imperium

Derudover handler det om at sikre samhandlen mellem Nordirland og Irland, der forbliver i EU, samt beskytte EU’s indre marked, understregede Michel Barnier.

- Alle levende dyr, der ankommer til Nordirland fra Storbritannien, kommer ikke kun ind på det irske marked, men også det polske, tyske eller danske marked. Derfor er vi nødt til at udøve den kontrol, der påhviler os, for at beskytte sikkerheden, sagde han og tilføjede, at der fortsat er et utal af spørgsmål om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, der skal besvares, selv hvis det ender med ’no deal’.

Og hvis der skal opbygges det, som Michel Bernier betegner som "et ambitiøst partnerskab" mellem de to parter, så kræver det blandt andet, at der er lige konkurrencevilkår. Et punkt, som den britiske regering ifølge chefforhandleren nu ønsker at ændre på.

- Her, næsten tre år efter folkeafstemningen om brexit, må man ikke bare lade som om, at man forhandler. Vi har et ansvar for at fortsætte den proces med både beslutsomhed og seriøsitet, lød det fra Michel Barnier.

Nigel Farage var en af de parlamentarikere, som efterfølgende tog ordet, og han lagde ikke skjul på, at han ser frem til sin sidste arbejdsdag i Europa-Parlamentet.

- Vi ønsker ikke at være en del af det europæiske imperium, som nogle ønsker. Vi ønsker et fuldstændigt brud med EU.

Hos den socialdemokratiske S&D-gruppe er man dog klar til at give briterne endnu en brexit-forlængelse, hvis de beder om det.

- Vi støtter fuldt op om en forlængelse for at undgå katastrofescenarium, sagde Iratxe García Pérez, der er leder af gruppen, og rettede en kommentar til Nigel Farage og hans kolleager.

- Jeg beder dem ikke om at respektere dette parlament, for det har I aldrig gjort. Men respekter befolkningen, så de ikke lider unødvendigt, og så det hele ikke ender i kaos.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk