Justitsminister overrasker alle og går efter Camerons job

Justitsminister Michael Gove stiller overraskende op mod Boris Johnson.

Det var ellers ventet, at Michael Gove (forrest) ville støtte Boris Johnson (bagerst) (Foto: pool © Scanpix)

Storbritanniens 48-årige justitsminister og frontfigur fra 'Leave-siden', Michael Gove, har overraskende meldt sig som kandidat til at overtage premierministerposten efter David Cameron.

Det var ventet, at Gove ville støtte den tidligere Londonborgmester Boris Johnson, men Gove siger nu, at 'Johnson er ikke i stand til at levere den ledelse, som Storbritannien har brug for'.

Dermed er der nu tre officielle konservative kandidater til premierministerposten.

Boris Johson kan blive den fjerde, men han har ikke offentliggjort sit kandidatur endnu.

Også den britiske parlamentariker Andrea Leadsom, der var en fremtrædende fortaler for, at Storbritannien skulle træde ud af EU, siger ifølge Reuters, at hun er kandidat i kampen om at afløse Cameron som konservativ leder.

Den britiske indenrigsminister, Theresa May, stiller også op.

David Cameron har meddelt, at han trækker sig fra sin post i løbet af efteråret som konsekvens af briternes ja til at forlade EU.

Han stod nemlig på den anden side i spidsen af kampagnen for, at briterne skulle forblive i EU.

Theresa May anbefalede også at blive i EU, men hun befandt sig i baggrunden af debatten.

The Times skriver, at May spillede rollen som den forenende figur mellem de to kampagner, og hun bliver derfor spået gode muligheder for at forene briterne.

Sagen kort

  • Den ny premierminister ventes at blive valgt på de konservatives konvent i september.

  • Ifølge en rundspørge blandt konservative foretaget af The times, har Theresa May en føring på 17 procentpoint mod den formodede modkandidat Boris Johnson.

  • Johnson var leder af den fløj, der ønskede at trække sig fra unionen. Han stod under valgkampen tæt sammen med Michael Gove.

  • Johnson har endnu ikke officielt meddelt, hvorvidt han er kandidat til at overtage efter Cameron. Det ventes, at han indleder sin kampagne torsdag.

/ DR Nyheder/