Kim Bildsøe Lassen: Stadig stor usikkerhed om dagens afstemning

Ændringsforslag kan ændre udfaldet af historisk debat i det britiske underhus.

Det er første gang siden Falklandskrigen i 1982, at parlamentet er samlet på en lørdag. (Foto: JESSICA TAYLOR © Scanpix)

På fjerde time debatterer de britiske parlamentarikere lige nu den brexit-aftale, som premierminister Boris Johnson tidligere på ugen fik forhandlet på plads med EU.

Når debatten på et tidspunkt er overstået, skal parlamentarikerne afgive deres stemmer om selve aftalen, men også om en ændringsforslag, som er fremsat af parlamentarikere på tværs af partier, heriblandt den tidligere konservative Oliver Letwin.

Men der er stadig stor usikkerhed om, hvordan dagens afstemninger vil falde ud.

Det fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, som følger debatten inde fra parlamentet.

- Vi ved, at det bliver meget tæt, og at der var parlamentarikere, som stadig ikke havde besluttet sig, da de gik ind til debatten i formiddags, fortæller han.

Kan føre til ukendt territorium - igen

Det såkaldte Letwin-forslag, som blev stillet i går aftes, skaber yderligere usikkerhed. En vedtagelse af Letwin-forslaget betyder, at et officielt ja til Johnsons brexit-aftale først bliver officielt, når brexit-lovgivningen er ført ud i livet.

Men tidligere i dag var der forlydender om, at et ja til Letwin-forslaget vil betyde, at selve brexit-aftalen slet ikke kommer til afstemning.

- Regeringen har sagt, at vi ikke både kan have, at vi skal stemme om en udsættelse, samtidig med at vi skal stemme om den her forsikringsordning, som dem, der har stillet ændringsforslaget, kalder det, siger Kim Bildsøe Lassen og fortsætter:

- Hvis det her bliver vedtaget, vil regeringen simpelthen sende parlamentet hjem, og så bliver der ikke nogen afstemning om brexit-aftalen i dag. Hvordan det så ender, er noget, som alle rundt om i parlamentet går rundt og kigger på hinanden med et lidt spørgende blik over. For der er simpelthen ikke nogen, der ved det.

FacebookTwitter