Korrespondent: Førstegangsvælgere kan afgøre briternes skæbnevalg

To millioner nye vælgere hælder mest til at blive i EU.

Labours leder, Jeremy Corbyn, flankeret af unge klimaaktivister i Hampshire under valgkampen. (Foto: Joe Giddens © PA Wire/PA Images)

De fik ikke noget at skulle have sagt for to år siden, da Storbritannien stemte for at forlade EU.

Men nu er de blevet gamle nok til at stemme.

Siden 2016 er der kommet flere end to millioner nye vælgere til, og de kan ende med at afgøre udfaldet af parlamentsvalget i Storbritannien på torsdag. Det fortæller DR Nyheders korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- De stemmer i overvældende grad på partier til venstre, og så er størstedelen af dem imod brexit.

'Brexit er en massiv katastrofe'

18-årige Ashely Ridley har taget sagen i egen hånd og har valgt at stille op for Liberaldemokraterne ved valget på torsdag.

- Brexit er en massiv katastrofe, og det skal stoppes, siger Ashely Ridley, der kan blive det yngste medlem af Underhuset nogensinde, hvis han bliver valgt ind.

Du kan læse mere om den 18-åriges kamp mod brexit her.

18-årige Ashley Ridley stiller op ved det britiske parlamentsvalg. (© DR Nyheder)

Juleferie kan gå ud over valgdeltagelse

Kim Bildsøe Lassen siger, at de fleste af førstegangsvælgerne deler holdning med Ashley Ridley:

- Men vi ved ikke, hvor mange af dem, der rent faktisk går ud og stemmer. Og det skyldes blandt andet, at universiteterne er ved at gå på juleferie, og mange unge er ved at forlade de områder, hvor de er registreret som vælgere.

Derfor er det ifølge DR's korrespondent ikke sikkert, at der er lige så mange unge, som forventet, der kommer ud og stemmer.

- Men på den anden side er der rigtig mange, der har registreret sig til at stemme, og på den måde kan det hele ende meget overraskende, siger han.

Risiko for stemmespild

Desuden er det svært at sige, hvor mange af de unges stemmer, der vil gå til henholdsvis arbejderpartiet Labour og centrum-venstrepartiet Liberaldemokraterne.

- De unge ved ikke helt, hvem de skal stemme på. Mange synes, at Labour er fesent i forhold til brexit, og de er ikke lige så indfanget af Labours idé om et nyt samfund som i 2017, siger Kim Bildsøe Lassen.

Det er i høj grad spørgsmålet om brexit, som vælgerne vil sætte deres kryds efter.

- Liberaldemokraterne ønsker at tilbagerulle brexit. Men der kan være unge, der holder igen med at stemme på partiet, fordi deres stemmer kan ende som stemmespild, siger han.

Det store stemmespild, der typisk er ved britiske valg, skyldes valgsystemet, som du kan læse om her.

Det er på torsdag den 12. december, at Storbritannien afholder parlamentsvalg.

FacebookTwitter